FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umjesto 177 kilometara autoceste Zagreb -Split sutra će u promet biti pušteno 108 km

ZAGREB, 29. lipnja 2004. (Hina) - Umjesto najavljivanih novih 177kilometara autoceste Zagreb-Split sutra će u promet biti pušteno samo108 kilometara punog profila te autoceste, a zbog kišnog vremena nijebilo moguće dovršiti radove na preostalih 69 kilometara autoceste,izjavio je večeras ministar mora, turizma, prometa i razvitka BožidarKalmeta.
ZAGREB, 29. lipnja 2004. (Hina) - Umjesto najavljivanih novih 177 kilometara autoceste Zagreb-Split sutra će u promet biti pušteno samo 108 kilometara punog profila te autoceste, a zbog kišnog vremena nije bilo moguće dovršiti radove na preostalih 69 kilometara autoceste, izjavio je večeras ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta.

Kalmeta je to izjavio na novinskoj konferenciji održanoj nakon večerašnje sjednice Vladinog povjerenstva za izgradnju autocesta, kazavši da će biti otvorene nove dionice autoceste od Gospića do Gornje Ploče, u duljini od 26 kilometara, od Zadra 2 do Pirovca, u duljini od 37 kilometara, te od Vrpolja preko Prgometa do Dugopolja u duljini od 45 kilometara.

Nećemo otvoriti dio autoceste iza tunela Mala Kapela do Gospića, koji iznosi 69 kilometara, jer smo, nakon pregleda i nalaza inspekcijskih službi, odlučili da taj dio ne zadovoljava uvjetima sigurnosti u prometu, rekao je Kalmeta. Dodao je da su mogli i "taj dio autoceste forsirati i pustiti u promet, ali uzimajući u obzir da nisu napravljene sve potrebne sigurnosne mjere, a i zbog zadnjih kišnih dana ne želimo imati lošu kvalitetu asfalta te loše izvedene ostale radove, te smo je stoga odlučili ne otvoriti".

Razlozi nedostizanja rokova su ti, što je u prvih pet mjeseci ove godine, odnosno od 150 dana, čak 75 dana kišilo, što stvara nemoguću situaciju za kvalitetne finalne građevinske radove, odnosno asfaltiranje, koji zahtijevaju suho i sunčano vrijeme, ustvrdio je.

Preostalih 69 kilometara autoceste od tunela Mala Kapela do Gospića bit će pušteno u promet za petnaestak dana, najavio je Kalmeta.

Na pitanje o mogućim posljedicama za predsjednika uprave Hrvatskih autocesta Stanka Kovača, Kalmeta je kazao da o tome danas nisu razgovarali. U svakom slučaju, analizirat ćemo je li bilo propusta od strane HAC-a ili nekog drugog subjekta u tom projekta, kazao je Kalmeta, dodajući da ga je osobno zasmetalo što su informacije koje su dobivali do zadnjeg časa bile takve da će sve biti gotovo do 30. lipnja, a onda se "nekoliko sati prije uspostavilo da uvjeti nisu takvi da se cesta pusti u promet". Dodao je da to "govori o jednoj nonšalanciji koju neću podržavati".

Na pitanje tko mu je to tvrdio, Kalmeta je odgovorio "Kovač, direktori trase i ostali odgovorni ljudi".

Najavio je da bi Vlada sutra trebala odlučiti hoće li povećati cestarine na cestama sa zatvorenima sustavima naplate u prosjeku za 14 posto, odnosno za osobne automobile za 21 posto. Ako se taj prijedlog prihvati, ta sredstva koristila bi se za izgradnju novih kilometara autocesta i tunela, rekao je.

U HAC-u su danas kazali da je na dijelu od čvora Perušić do Ličkog Lešća autocesta potpuno dovršena u punom profilu u dužini od 17 kilometara, ali se ne može pustiti u promet jer u Ličkom Lešću nema čvora preko kojega bi se promet s državne ceste usmjerio na autocestu. Na dijelu pak od Ličkog Lešća do južnog portala Mala Kapela, dugačkom 44 kilometra, nedostaje 13,8 kilometara završnog sloja asfalta kolnika, te 23,2 kilometra asfalta na bočnoj zaustavnoj traci, izvijestili su, dodajući, da na više mjesta treba još, uz ostalo, ugraditi odbojne i zaštitne ograde..

Prema njihovim procjenama na dijelu od čvora Perušić do Male Kapele do 10. srpnja moglo bi biti dovršeno 50 kilometara autoceste u punom profilu. Preostalih 11 kilometre do tog datuma biti će moguće pustiti u promet dvosmjerno samo na jednom kolniku. U HAC-u procjenjuju da bi potpuno dovršenje punog profila autoceste na tih 11 kilometara moglo biti do 15 . kolovoza

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙