FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OTVARANJE DIONICE VRBOVSKO-BOSILJEVO 23. LIPNJA, ZAVRŠENA AUTOCESTA RIJEKA-ZAGREB

ZAGREB, 16. lipnja 2004. (Hina) - Svečano otvaranje posljednje dioniceod Vrbovskog do Bosiljeva 2, koje će se održati 23. lipnja označit ćei završetak gradnje autoceste Zagreb-Rijeka, najavio je danaspredsjednik uprave tvrtke Autocesta Rijeka-Zagreb Zoran Klarić.
ZAGREB, 16. lipnja 2004. (Hina) - Svečano otvaranje posljednje dionice od Vrbovskog do Bosiljeva 2, koje će se održati 23. lipnja označit će i završetak gradnje autoceste Zagreb-Rijeka, najavio je danas predsjednik uprave tvrtke Autocesta Rijeka-Zagreb Zoran Klarić.

Dionicu Vrbovsko-Bosiljevo 2, dugu 13,5 kilometara, otvorit će, kako se očekuje, premijer Ivo Sanader.

Od ukupno 146,5 kilometara autoceste Rijeka-Zagreb u punom profilu autoceste bit će 90 kilometara, dok će 56,5 kilometara biti izgrađeno u poluprofilu.

Ukupna vrijednost radova na zadnjoj dionici, Vrbovsko-Bosiljevo 2, iznosi 600 milijuna kuna, odnosno oko 80 milijuna eura ili 5,88 milijuna eura po kilometru.

Radovi se privode kraju i trenutno se radi na postavljanju hidroizolacije vijadukta Zečeve Drage, ustvrdio je Klarić, dodajući da je potvrđeno da će se dionica od Vrbovskog do Bosiljeva 2 otvoriti 23. lipnja.

To je nešto prije roka, jer je rok za završetak te dionice bio 30 lipnja.

Dionica je izgrađena kao autocesta u dužini 5,4 kilometara od čvora Vrbovsko do vijadukta Zečeve Drage, te od Bosiljeva do vijadukta Severinske Drage, te kao poluautocesta u duljini 8,1 kilometar između vijadukata Zečeve Drage i Severinske Drage.

Na toj su dionici izgrađena dva tunela i četiri vijadukta ukupne duljine 3,9 kilometara koji čine 29 posto duljine cijele dionice. To je dovelo do nešto više cijene koštanja po kilometru, jer cesta prolazi kroz složen teren.

Radovi su financirani iz dugoročnih kredita Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvoj, te Njemačke razvojne banke KfW, kao najpovoljnijih izvora na financijskom tržištu, te iz kredita Zagrebačke banke uz vrlo povoljne uvjete.

Klarić je kazao da će cestarine od Zagreba do Rijeke za osobne automobile iznositi 56 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙