FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zakon o gradnji: Vlada traži smanjenje administrativnih procedura

ZAGREB, 2. lipnja 2004. (Hina) - Postojeći zakon o gradnji otežava iposkupljuje dobivanje potrebnih dokumenata za gradnju, a negativnoutječe i na investicije u graditeljstvu, pa u Prijedlogu izmjena idopuna zakona o gradnji Vlada predlaže smanjivanje broja dokumenatapotrebnih za gradnju i pojednostavljivanje njihova dobivanja.
ZAGREB, 2. lipnja 2004. (Hina) - Postojeći zakon o gradnji otežava i poskupljuje dobivanje potrebnih dokumenata za gradnju, a negativno utječe i na investicije u graditeljstvu, pa u Prijedlogu izmjena i dopuna zakona o gradnji Vlada predlaže smanjivanje broja dokumenata potrebnih za gradnju i pojednostavljivanje njihova dobivanja.

Tako se predlaže smanjenje broja obveznih sadržaja glavnog projekta za kuće i jednostavne građevine, kao i jednostavniji postupak prikupljanja potrebnih suglasnosti i potvrda. Suglasnosti i potvrde koje izdaju tijela državne uprave više ne bi trebao prikupljati investitor već bi to radilo općinsko ili gradsko tijelo za graditeljstvo.

U prijedlogu, koji je sa prošlotjedne Vladine sjednice upućen u hitnu saborsku proceduru, povećava se broj vrsta građevina koje mogu izvoditi tvrtke i obrtnici, bez suglasnosti nadležnog ministarstva.

Radi sprječavanja bespravne gradnje Vlada uz ostalo predlaže uvođenje posebne upravne pristojbe za investitore koji izdavanje građevinske dozvole zatraže nakon što su već izgradili građevinu. Isto tako, Vlada predlaže zabranu izdavanja građevinske dozvole za bespravno izgrađene objekte koji se ne uklapaju u prostorni plan.

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, u Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o gradnji ističe da su pojedine odredbe sadašnjeg Zakona o gradnji neprovedive, dok neke otežavaju i poskupljuju izdavanje akata potrebnih za gradnju. Posljedica takvog stanja je sporo i teško izdavanje dozvola i drugih akata propisanih tim zakonom, te pravna nesigurnost gradana i gospodarskih subjekata.

Upozorava se da, ako se hitno ne poduzmu odgovarajuće mjere, može doći do zaustavljanja investiranja u graditeljstvu ili u najboljem slučaju do smanjivanja i usporavanja financiranja i obrta kapitala u tom području, ali i do povećanja bespravne gradnje.

Sadašnji Zakon o gradnji stupio je na snagu 1. siječnja ove godine. Građevinska poslovna zajednica i investitori u graditeljstvu drže da njegovu provedbu otežava nedostatak zakona o prostornom uređenju, o sanaciji bespravne gradnje te o komunalnom gospodarstvu, donošenje kojih se već duže vrijeme najavljuje. Graditelji upozoravaju na mogućnost da se zbog nedovoljne usuglašenosti svih akata potrebnih za gradnju pojave još veće administrativne zapreke nego što su sada. U postupcima dobivanja potrebnih dozvola, naime, primjenjuje se izravno ili neizravno tridesetak propisa iz različitih područja, zbog čega je potrebno postići suglasje u tim propisima s osnovnim graditeljskim zakonima, kako se u postupcima ubuduće ne bi stvarale nepotrebne administrativne prepreke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙