FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ETIOPIJA: OTKRIVENA SAMONIKLA VRSTA KAVE BEZ KOFEINA

ADIS ABABA, 26. lipnja 2004. (Hina) - U Etiopiji je otkrivenasamonikla vrsta kave koja ne sadrži kofein, objavio je znanstveničasopis Nature.
ADIS ABABA, 26. lipnja 2004. (Hina) - U Etiopiji je otkrivena samonikla vrsta kave koja ne sadrži kofein, objavio je znanstveni časopis Nature.

Biljku su otkrili brazilski znanstvenici pod vodstvom bitaničara Paula Mazzafere koji je napomenuo da je riječ o prirodno "dekofeiniziranoj" vrsti C. arabica, poznatoj po vrlo kvalitetnom zrnu.

Novootkrivena biljka "jedinstven je proizvod" za one koji ne vole genetski modificirane organizme, ali vole okus kave, rekao je znanstvenik.

Prirodna kava bez kofeina nije prvi put pronađena, ali dosad je bila riječ o manje kvalitetnim sortama kave koje nisu dobre za komercijalan uzgoj. Coffea arabica je vrsta koja se u svijetu najviše uzgaja.

Približno deset posto kave koja se konzumira u svijetu obrađuje se kako bi se uklonio kofein, "tvar koja uzrokuje lupanje srca, povišen tlak, tjeskobu, drhtanje, probavne smetnje i nesanicu", piše Nature. Međutim, uklanjanjem kofeina uništavaju se prirodni sastojci koji kavi daju okus i miris.

Otkrivene samonikle biljke bez kofeina ne razlikuju se od drugih biljaka vrste C. arabica, ali se pretpostavlja da im nedostaje enzim koji regulira proizvodnju kofeina.

Britanski i japanski znanstvenici navodno su genetskom manipulacijom uspjeli uzgojiti kavu bez kofeina. "No, u današnjem ozračju, potrošači će teško prihvatiti genetski modificiran proizvod", napisao je Mazzafere u časopisu Nature.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙