FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BRAZILSKI ZNANSTVENICI OTKRILI PRIRODNU BESKOFEINSKU KAVU

LONDON, 23. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Ljubitelji kave koji uživajuu bogatoj aromi i okusu omiljenog napitka, no ne podnose kofein,uskoro bi mogli doći na svoje - brazilski znanstvenici otkrili suvrstu kave koja ne sadrži kofein, objavio je časopis Nature.
LONDON, 23. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Ljubitelji kave koji uživaju u bogatoj aromi i okusu omiljenog napitka, no ne podnose kofein, uskoro bi mogli doći na svoje - brazilski znanstvenici otkrili su vrstu kave koja ne sadrži kofein, objavio je časopis Nature.

"Otkrili smo prvu beskofeinsku Coffea arabicu", rekao je Paul Mazzafera, znanstvenik brazilskog Universidade Estadual de Campinas. Na beskofeinsku kavu otpada oko 10 posto svjetske potrošnje kave, no u procesu uklanjanja kofeina nestaju i neki ključni okusi.

Coffea arabica najkultiviranija je i najtraženija vrsta kave. Na nju otpada oko 70 posto svjetske proizvodnje kave.

Znanstvenici su, rekao je Mazzafera, pokušali križati arabicu s divljim vrstama koje ne sadrže kofein, a potječu s Madagaskara, no dobili su napitak loše kakvoće.

Beskofeinska arabica, koja potječe iz Etiopije, još nije uzgajana u komercijalne svrhe pa znanstvenici ne mogu znati hoće li biti isplativa. To, međutim, namjeravaju ispitati, a planiraju je križati i s visoko plodnim komercijalnim vrstama kako bi ih pretvorili u beskofeinske.

Japanski znanstvenici su prošle godine objavili da su proizveli genetski modificirane vrste kave koje sadrže manje kofeina od normalnih, no Mazzafera tvrdi da nije riječ o arabici.

Pokaže li se beskofeinska arabica komercijalno isplativom, prirodna beskofeinska kava na tržištu bi se mogla naći za pet do šest godina. Kava nastala njezinim križanjem s drugim arabicama mogla bi se pak čekati još 15 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙