FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OBJAVLJENI DOBITNICI DRŽAVNIH NAGRADA ZA ZNANOST ZA 2003.

ZAGREB,8. lipnja(Hina) - Odbor za dodjelu državnih nagrada za znanostHrvatskoga sabora danas je objavio imena 28 dobitnika državnih nagradaza znanost za 2003., koje će se dodijeliti 28. lipnja, u sklopuobilježavanja Dana državnosti.
ZAGREB,8. lipnja(Hina) - Odbor za dodjelu državnih nagrada za znanost Hrvatskoga sabora danas je objavio imena 28 dobitnika državnih nagrada za znanost za 2003., koje će se dodijeliti 28. lipnja, u sklopu obilježavanja Dana državnosti.

Predsjednik Hrvatskog sabora i Odbora za dodjelu nagrada Vladimir Šeks i ministar znanosti i obrazovanja Dragan Primorac izvijestili su na konferenciji za novinare da će se dodijeliti šest nagrada za životno djelo, 14 nagrada za znanost, tri za popularizaciju i promidžbu znanosti, te pet za znanstvene novake.

Oni su sramotnima ocijenili visinu novčanih iznosa koji se dodjeljuju uz nagrade - 40.000 kuna za životno djelo, 10.000 kuna za nagrade za znanost te po 7.000 za popularizaciji i promidžbu znanosti i za znanstvene novake.

"Iznosi su bezobrazno niski i uvredljivi, ali mislim da će se u proračunu za iduću godinu oni osjetno povećati", rekao je Šeks.

Nagradu za životno djelo dobili su u području prirodnih znanosti akademik Nenad Trinajstić s Instituta "Ruđer Bošković", u području biomedicinskih znanosti akademik Daniel Rukavina s riječkog Medicinskog fakulteta, u području tehničkih znanosti Želimir Sladoljev, profesor zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, u području biotehničkih i društvenih znanosti profesori emeritusi Sveučilišta u Zagrebu i Splitu - Pavao Mildner i Antun Cvitanić te u području humanističkih znanosti profesorica zagrebačkog Filozofskog fakulteta akademkinja Vera Horvat Pintarić.

Godišnjom nagradom za znanost u području prirodnih znanosti nagrađeni su Vladimir Simeon, Ivica Picek i Maja Osmak, u području biomedicinskih znanosti Ivica Valpotić, Davor Eterović i Tomislav Strinić, u području tehničkih znanosti Dragan Poljak, Mladen Stupnišek i Nives Štambuk Giljanović, u području biotehničkih znanosti Vesna Lelas, Edi Maletić i Ivan Pejić, u području društvenih znanosti Andreja Brajša Žganec, Mira Čudina Obradović i Vjeran Katunarić te za humanističke znanosti Franjo Šanjek.

Godišnju nagradu za popularizaciju i promidžbu znanosti dobili su Dragutin Feletar, Stjepan Pepeljnjak i Stjepan Damjanović, a nagradu za znanstvene novake Borislav Kovačević, Zoran Valić, Radovan Zentner, Sandi Orlić i Tvrtko Jakovina.

(Hina) xtr ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙