FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠKARE OŽBOLT O PREPUŠTANJU PREDMETA NORAC-ADEMI HRVATSKOJ

ZAGREB, 25. svibnja 2004. (Hina) - Ministarica pravosuđa Vesna ŠkareOžbolt potvrdila je u utorak da je Ministarstvo izviješteno od Haškogsuda (ICTY) o podizanju optužnice protiv generala Mirka Norca, te onamjeri suda da se njegov predmet objedini s onim generala RahimaAdemija a suđenje prepusti hrvatskom pravosuđu.
ZAGREB, 25. svibnja 2004. (Hina) - Ministarica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt potvrdila je u utorak da je Ministarstvo izviješteno od Haškog suda (ICTY) o podizanju optužnice protiv generala Mirka Norca, te o namjeri suda da se njegov predmet objedini s onim generala Rahima Ademija a suđenje prepusti hrvatskom pravosuđu.

"Ministarstvo je danas dobilo informaciju da je sudac ICTY-a potpisao optužnicu za generala Norca i da se spajaju postupci za generala Ademija i generala Norca, za operaciju Medački džep", izjavila je novinarima ministrica Škare Ožbolt.

"Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte istodobno je uputila zahtjev ICTY-u za prebacivanje tog zajedničkog predmeta hrvatskom pravosuđu", dodala je Škare Ožbolt.

ICTY je u utorak objavio optužnicu protiv Norca, koja ga tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjeno u operaciji Medački džep u rujnu 1993. Za iste povrede međunarodnog humanitarnog prava Sud je 2001. optužio Ademija.

Ministrica pravosuđa je naglasila kako optužnicu za Norca ne prati uobičajeni nalog za uhićenje i predaju Haškom sudu što govori o "namjeri Tužiteljstva da u okviru okončanja rada ovaj slučaj prebaci na hrvatski sud".

Hrvatskoj će biti predan cijeli predmet nakon odluke Suda o zahtjevu Tužiteljstva, kazala je ministrica, izrazivši očekivanje da će se to brzo dogoditi i da će "proces početi krajem godine".

Istaknula je kako je to prvi slučaj da ICTY prepušta slučaj nacionalnom pravosuđu, što je priznanje hrvatskim pravosudnim djelatnicima. Proteklog je vikenda u Stubičkim Toplicama započeo program obuke hrvatskih sudaca i tužitelja za preuzimanje haških predmeta, na kojem su predavali stručnjaci ICTY-a, profesori Pravnog fakulteta u Zagrebu i suci Vrhovnog suda RH.

Na upit o tome hoće li se suđenje dodijeliti Županijskom sudu u Rijeci, obzirom da će taj sud idućeg tjedna posjetiti Carla del Ponte, odgovorila je kako taj posjet nije vezan s određivanjem hrvatskog suda kojem će predmet biti dodijeljen.

Na pitanje hoće li biti još haških optužnica, Škare Ožbolt je odgovorila da to "ne može komentirati", a glede izjave predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa kako prije summita EU 17. lipnja Hrvatska treba očekivati još jednu optužnicu, kazala je kako "nema takvih informacija".

Ukoliko Haški sud, kako se očekuje, Hrvatskoj prepusti suđenje Ademiju i Norcu, "postupak protiv njih provest će se uz primjenu domaćeg materijalnog i procesnog prava", sukladno čl. 28 Zakona o primjeni Statuta međunarodnog kaznenog suda (ICC) i progonu za kaznena djela protiv međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, koji se odnosi i na prepuštanje predmeta ICTY-a, jer u Zakonu o suradnji s ICTY-em takva mogućnost nije regulirana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙