FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VISOK STUPANJ PODUDARNOSTI IZMEĐU PRAVA ICTY-A I PRAVA ZA PROCESUIRANJE RATNIH ZLOČINA U RH

STUBIČKE TOPLICE, 12. lipnja 2004. (Hina) - Između prava koje seprimjenjuje pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu (ICTY) i pravakoje za procesuiranje ratnih zločina važi u Hrvatskoj postoji vrlovisok stupanj podudarnosti, a preostale razlike moguće je prevladati,što sugerira da će predmeti koje ICTY ustupi pravosuđu RH biti vođenina zadovoljavajući način, ocijenili su u subotu hrvatski i haškipravni stručnjaci na sudačkom seminaru u Stubičkim Toplicama.
STUBIČKE TOPLICE, 12. lipnja 2004. (Hina) - Između prava koje se primjenjuje pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu (ICTY) i prava koje za procesuiranje ratnih zločina važi u Hrvatskoj postoji vrlo visok stupanj podudarnosti, a preostale razlike moguće je prevladati, što sugerira da će predmeti koje ICTY ustupi pravosuđu RH biti vođeni na zadovoljavajući način, ocijenili su u subotu hrvatski i haški pravni stručnjaci na sudačkom seminaru u Stubičkim Toplicama.

"Vrlo je zanimljivo kolike su sličnosti između hrvatskog kazneno-pravnog sustava i prava koje primjenjujemo u ICTY-u. Postoje i određene razlike, no općenito mogu reći da radimo u istom pravnom okviru i unutar iste kaznenopravne filozofije", izjavio je za Hinu jedan od predavača na seminaru, viši pravni zastupnik ICTY-a John Hocking.

Naglasio je da najviši dužnosnici Haškog suda podržavaju sudjelovanju predstavnika Suda na seminarima ali isto tako i "pružanje najveće moguće pomoći hrvatskom pravosuđu u procesu preuzimanja predmeta".

Uspoređujući dva pravna sustava, sudac Vrhovnog suda RH Damir Kos, rekao je među njima postoji 90 posto suglasja, posebno kada je u pitanju "htijenje za procesuiranje ratnih zločina i oslonjenost na međunarodno kazneno pravo", pet posto razlika za koje je moguće pronaći odgovore i isto toliko nespojivih razlika, vezanih prije svega uz "odgovornost zapovjednika za djelo podređenog za koje nije znao, te na kumulativno optuživanje".

Viši zastupnik haškog Tužiteljstva Jan Wubben suglasio se s tom ocjenom o sličnosti i ukazao na vrijednost suradnje u procesu prenošenja predmeta Haškog suda (ICTY) na nacionalno pravosuđe.

Seminar na temu "Hrvatska i međunarodno kazneno pravo", drugi iz programa obuke hrvatskih sudaca i tužitelja za preuzimanje predmeta ICTY-a, održan je u petak i subotu u organizaciji Ministarstva pravosuđa i Haškog suda.

Na skupu su obrađeni problemi povezani s preuzimanjem koji proizlaze iz razlika haških i hrvatskih kaznenih normi, od spomenute zapovjedne odgovornosti i kumulativnog optuživanja, do ustupanja predmeta u fazi istrage, različitog koncipiranja optužnica, korištenja dokaza ICTY-a, okvira za kaznu, te zaštite svjedoka.

O njima su govorili zamjenici državnog odvjetnika RH Petar Pulišelić i Dragan Novosel, suci Damir Kos i Ranko Marijan, predstavnici ICTY-a Hocking i Wubben, profesori Pravnog fakulteta u Zagrebu Ksenija Turković i Ivo Josipović, te polaznici seminara - 27 sudaca i tužitelja s područja Županijskih sudova u Zagrebu i Osijeku, na kojima su, uz one u Rijeci i Splitu, osnovani odjeli za ratne zločine.

Pulišelić je istaknuo kako hrvatski suci i tužitelji prihvaćaju suradnju s ICTY-em i žele da počinitelji ratnih zločina budu privedeni pravdi, bez obzira na nacionalnost i na to kada su zločini počinjeni. "Cilj ovog seminara je da se preuzeti slučajevi okončaju na zadovoljavajući način", kazao je.

John Hocking je ocijenio bitnim da su "hrvatski suci, kao vrhunski profesionalci, potvrdili spremnost za rješavanje problema kod ustupanja te da pritom postignu jedinstveni pristup".

Na skupu je podržan prijedlog osnivanja stručne savjetničke skupine za međunarodno kazneno pravo, kojoj bi se hrvatski suci mogli obratiti kad se suoče s problemima u vođenju ustupljenih predmeta.

Pomoćnica ministrice pravosuđa Lidija Lukina-Karajković izrazila ja zadovoljstvo visokom razinom izlaganja i rasprava na seminaru, ističući da su mu polaznici iskazanim interesom i stručnim pitanjima dali interaktivni karakter. Naglasila je važnost velike podrške Haškog suda za uspjeh seminara, te za 2. i 3. srpnja najavila njegov treći, završni dio, na kojem će polaznici obrađivati jedan hipotetični slučaj koji će pripremiti stručnjaci Haškog suda.

Od rujna će isti program polaziti suci i tužitelji Županijskih sudova u Rijeci i Splitu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙