FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠKARE OŽBOLT RAZGOVARALA S DEL PONTE O PREPUŠTANJU PREDMETA HRVATSKOJ

DEN HAAG, 23. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatska ministrica pravosuđa VesnaŠkare Ožbolt razgovarala je u srijedu s glavnom tužiteljicom Haškogsuda (ICTY) Carlom del Ponte o prepuštanju dijela haških predmetahrvatskom pravosuđu i drugim pitanjima suradnje Hrvatske sICTY-em.#L#
DEN HAAG, 23. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatska ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt razgovarala je u srijedu s glavnom tužiteljicom Haškog suda (ICTY) Carlom del Ponte o prepuštanju dijela haških predmeta hrvatskom pravosuđu i drugim pitanjima suradnje Hrvatske s ICTY-em.#L#

"Bio je to vrlo dobar razgovor. Razgovarali smo o prebacivanju određenih slučajeva u Hrvatsku, posebno o spajanju predmeta Mirka Norca i Rahima Ademija i njihovom mogućem prebacivanju u Hrvatsku", kazala je Škare Ožbolt nakon sastanka s Del Ponte u Den Haagu.

Tužiteljstvo je 27. svibnja raspravnom vijeću podnijelo prijedlog za objedinjavanje optužnice protiv Norca i Ademija, u kojem je naznačilo svoju namjeru da, nakon odluke o objedinjavanju, predloži vijeću prebacivanje predmeta Hrvatskoj.

Škare Ožbolt je naglasila kako će konačnu odluku o prebacivanju predmeta donijeti suci, dodajući kako se radi o složenim pravnim pitanjima o kojima će suci ICTY-a ovih dana raspravljati na posebnoj sjednici.

Na sastanku je bilo riječi i o dodatnom razgovoru koji su tužitelji u pritvoru obavili s generalima Ivanom Čermakom i Mladenom Markačem.

"Dobili smo informaciju da su intervjui s Markačem i Čermakom završeni te da se obavljaju još neke provjere sa svjedocima, nakon čega će oni moći ponovno podnijeti zahtjev za privremeno puštanje na slobodu", kazala je ministrica.

U razgovoru je spominjano i izvješće OESS-a o suđenjima za ratne zločine u Hrvatskoj, kazala je Škare Ožbolt, dodajući kako je to izvješće prilično pozitivno te daje nadu da će doći do prebacivanja haških predmeta hrvatskom pravosuđu.

Ona je najavila da će u četvrtak s izvješćem OESS-a i onim što je u Hrvatskoj poduzeto u pripremama za preuzimanje predmeta upoznati predsjednika ICTY-a Theodora Merona.

Kada je riječ o mjerama koje hrvatske vlasti poduzimaju na rješavanju slučaja generala Ante Gotovine, o tome je dužnosnike Tužiteljstva izvijestio glavni državni odvjetnik Mladen Bajić nakon sastanka s Del Ponte, kazala je Škare Ožbolt.

Uz ministricu pravosuđa i državnog odvjetnika, na sastanku s Del Ponte sudjelovali su i pomoćnik ministrice Jakša Muljačić i hrvatski veleposlanik u Nizozemskoj Frane Krnić.

Ministrica Škare Ožbolt sutra će održati sastanke s predsjednikom ICTY-a Meronom i tajnikom Suda Hansom Holthiusom, a posjetit će i optužene Hrvate u pritvoru ICTY-a u Scheveningenu.

(Hina) xdh ydv

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙