FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CHARTIER O RAZGOVORIMA ŠKARE OŽBOLT S DUŽNOSNICIMA ICTY-JA

DEN HAAG, 23. lipnja 2004. (Hina) - Glavne teme razgovora koje ćehrvatska ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt u srijedu i četvrtakvoditi s najvišim dužnosnicima Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu(ICTY) bit će vezane uz suradnju Hrvatske i Haškog suda, izjavio je usrijedu voditelj službe za odnose s javnošću ICTY-a ChristianChartier.
DEN HAAG, 23. lipnja 2004. (Hina) - Glavne teme razgovora koje će hrvatska ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt u srijedu i četvrtak voditi s najvišim dužnosnicima Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu (ICTY) bit će vezane uz suradnju Hrvatske i Haškog suda, izjavio je u srijedu voditelj službe za odnose s javnošću ICTY-a Christian Chartier.

"Razgovori i sastanci koje će ovdje imati ministrica Škare Ožbolt bit će usredotočeni na sadašnje odvijanje suradnje Hrvatske i Haškog suda", rekao je Chartier na redovitom tjednom brifingu za novinare u Haškom sudu.

Ministrica će se danas sastati s glavnom tužiteljicom Carlom del Ponte, a u četvrtak s predsjednikom suda Theodorom Meronom, koji danas završava dvodnevni posjet BiH, kazao je Chartier, dodajući da se u pratnji hrvatske ministrice nalaze i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, pomoćnik ministrice Jakša Muljačić i veleposlanik RH u Nizozemskoj Frane Krnić.

Sastanak Škare Ožbolt i Del Ponte bit će nastavak razgovora vođenog 2. lipnja prilikom posjete tužiteljice Hrvatskoj, kazala je glasnogovornica Tužiteljstva Florence Hartmann. Napomenula je da će se glavna tužiteljica u utorak 29. lipnja obratiti Vijeću sigurnosti UN-a, kada će izviješće podnijeti i predsjednik suda Meron.

Del Ponte je prilikom posjeta Zagrebu ocjenila da Hrvatska u potpunosti surađuje s ICTY-em i da je primjer za ostale zemlje u regiji, što je istaknula i u pisanom izviješću Vijeću sigurnosti.

Hartmann je kazala kako u toj visoko ocijenjenoj suradnji nema novosti, odnosno da je i dalje osiguran pristup dokumentima i svjedocima, te da hrvatske vlasti rade na otkrivanju odbjeglog generala Ante Gotovine.

"Još uvijek očekujemo uhićenje Gotovine, nismo od toga odustali, pitat ćemo izaslanstvo iz Hrvatske ima li novih momenata oko Gotovine", kazala je Hartmann.

Glasnogovonici su kazali da će na sastancima hrvatskog izaslanstva u Den Haagu biti riječi i o prepuštanju dijela predmeta ICTY-a hrvatskom pravosuđu, pri čemu je Chartier naglasio da će o transferu predmeta "bez obzira na razgovore Tužiteljstva i država konačnu odluku donijeti suci".

Florence Hartmann je kazala kako je pitanje prepuštanja predmeta već pokrenuto te da je u Hrvatskoj potaknut proces reformi kaznenog prava kako bi tamošnje pravosuđe moglo preuzeti dio predmeta ICTY-a, a da će suci donijeti odluku o ustupanju predmeta kada budu zadovoljni tim procesom.

Komentirajući jučerašnje izvješće misije OESS-a o suđenjima za ratne zločine u RH, o kojem će biti riječi na razgovorima hrvatskog izaslanstva s dužnosnicima ICTY-a, Christian Chartier je kazao kako je u njemu "pozitivno ocijenjen napredak hrvatskog pravosuđa, na temelju velikog broja slučajeva, te da su dane preporuke koje otvaraju prostor za daljnje poboljšanja".

Glasnogovornica tužiteljstva je ocijenila da je izvješće OESS-a "dobra osnova za monitoring stanja" u hrvatskom pravosuđu.

Na konferenciji za novinare je za 29. lipnja najavljeno izricanje presude bivšem političkom vođi pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milanu Babiću, koji je priznao krivnju za progon hrvatskih civila kao zločin protiv čovječnosti.

Isti datum spominjan je i u kontekstu najavljenog skorog uhićenja čelnika bosanskih Srba Radovana Karadžića, pri čemu su glasnogovornici izbjegli izravno odgovoriti na upite novinara, ali su dali naslutiti da se nešto na tom planu događa, pozivajući se i na današnji govor Theodora Merona u Srebrenici, koji je ocijenio neprihvatljivim da Republika Srpska još nije uhitila ni jednog optuženika ICTY-a, te dodao da želi vidjeti "dramatičnu promjenu" u pokoravanju RS njezinim obvezama.

Na upit radi li se o optimizmu koji se do sada više puta pokazao neutemeljenim, Chartier je kazao kako "to nije stvar optimizma". "Ono što se treba dogoditi, sigurno će se dogoditi", kazao je, dok je Hartmann bila opreznija napominjući kako se uhićenje očekuje, ali ipak treba pričakati 29. lipnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙