FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DEL PONTE SE DOLAZI UPOZNATI S RADOM HRVATSKOG PRAVOSUĐA

ZAGREB, 1. lipnja 2004. (Hina) - Glavna haška tužiteljica Carla delPonte boravit će u četvrtak i petak u radnom posjetu Hrvatskoj, čijije prvenstveni cilj upoznavanje s radom i organizacijom hrvatskihpravosudnih tijela koja trebaju preuzeti određene predmete Haškog suda(ICTY), najavio je u utorak pomoćnik ministrice pravosuđa JakšaMuljačić, zadužen za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima.
ZAGREB, 1. lipnja 2004. (Hina) - Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte boravit će u četvrtak i petak u radnom posjetu Hrvatskoj, čiji je prvenstveni cilj upoznavanje s radom i organizacijom hrvatskih pravosudnih tijela koja trebaju preuzeti određene predmete Haškog suda (ICTY), najavio je u utorak pomoćnik ministrice pravosuđa Jakša Muljačić, zadužen za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima.

"Glavni cilj posjeta Carle del Ponte je upoznavanje s radom i organizacijom pravosudnih tijela RH sukladno odluci Tužiteljstva ICTY-a da sudskim vijećima predloži prepuštanje određenih predmeta hrvatskom pravosuđu", rekao je Muljačić u telefonskoj izjavi za Hinu.

Do posjeta Del Ponte Hrvatskoj i BiH, u kojoj trenutačno boravi, dolazi uoči njezina izvješća Vijeću sigurnosti UN potkraj lipnja u kojemu će ocijeniti suradnju zemalja u regiji s Tužiteljstvom ICTY-a, kazala je u telefonskoj izjavi iz Mostara glasnogovornica Tužiteljstva Florence Hartmann.

Domaćin posjeta Del Ponte je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, s kojom će se susresti u četvrtak poslije podne nakon čega će, kako se očekuje, održati zajedničku konferenciju za novinare.

Od pravosudnih tijela tužiteljica će posjetiti Državno odvjetništvo, Županijski sud u Zagrebu i Hrvatsku odvjetničku komoru i bit će upoznata s radom seminara za obučavanje sudaca, tužitelja i odvjetnika radi usklađivanja pravnih standarda anglosaksonskog i hrvatskog prava, potrebnog za procesuiranje predmeta koje će ustupiti ICTY.

U četvrtak će Del Ponte primiti i predsjednik Republike Stjepan Mesić, nakon čega će se na neslužbenoj večeri susresti s premijerom Ivom Sanaderom i najvišim članovima Vlade, među kojima će, uz ministricu Škare Ožbolt, biti potpredsjednici Vlade Jadranka Kosor i Andrija Hebrang, ministar vanjskih poslova Miomir Žužul i državni odvjetnik Mladen Bajić.

U petak će se tužiteljica sastati i s predstavnicima Diplomatskog zbora u Zagrebu.

"Prvo i najvažnije pitanje razgovora jest suradnja Ministarstva pravosuđa i haškog Tužiteljstva, koja se po našoj ocjeni odvija izvanredno, i tužiteljica u svojim izjavama to stalno ponavlja", kazao je pomoćnik ministrice Muljačić.

U tom će se kontekstu, po njegovim riječima, "razmotriti i svi koraci koje poduzimaju nadležna tijela u RH radi lociranja i pojavljivanja pred Haškim sudom generala Ante Gotovine", koji je u bijegu od podizanja optužnice u lipnju 2001. godine..

Na pitanje o odustajanju od predviđenog posjeta Del Ponte Županijskom sudu u Rijeci, Muljačić je rekao kako se od toga "zajednički odustalo" zbog organizacijskih razloga, pa je umjesto toga predviđen posjet Županijskom sudu u Zagrebu.

"Tužiteljica je izrazila želju da posjeti jedan od županijskih sudova koji ne mora biti zagrebački. Odabrana je Rijeka kao najbliža no od toga se razmišljanja zajednički odustalo jer odlazak na jedan sat u Rijeku zahtijeva velike organizacijske napore i za nas i za tužiteljicu", kazao je.

Na županijskim sudovima u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci osnovani su posebni odjeli za ratne zločine, a potkraj svibnja počeo je program obuke sudaca i tužitelja s područja tih sudova koji se odvija u organizaciji Ministarstva pravosuđa i ICTY-a.

Do prepuštanja određenih predmeta Tužiteljstva nacionalnim pravosuđima dolazi sukladno strategiji dovršetka rada ICTY-a, utvrđenoj rezolucijama Vijeće sigurnosti UN, prema kojoj Tužiteljstvo treba do kraja ove godine dovršiti sve istrage i podići sve optužnice.

Prvi prijedlog za takvo ustupanje predmeta Tužiteljstvo je podnijelo prošloga tjedna, kada je nakon objavljivanje optužnice protiv generala Mirka Norca predložilo sudskom vijeću da se njegov predmet objedini s onim generala Rahima Ademija i prepusti Hrvatskoj.

Izvori iz Banskih dvora ocjenili su u utorak kako je prepuštanje haških predmeta hrvatskom pravosuđu još jedan dokaz iznimno dobre suradnje Vlade i Haškog suda i njegova povjerenja u hrvatsko pravosuđe.

Iz istih je izvora naznačeno kako bi predstojeći dolazak mogao biti posljednji službeni posjet Del Ponte Hrvatskoj, no pomoćnik ministrice Muljačić kazao je kako će biti još takvih posjeta "u okviru završne strategije i prepuštanja predmeta".

Iako do kraja ove godine Tužiteljstvo treba završiti s istragama i optužnicama, ono će dalje nastaviti s radom u postupcima koji se vode pred ICTY-em, a imat će i ulogu promatrača na suđenjima za ratne zločine koja će biti ustupljena nacionalnim sudovima, uključujući i hrvatske sudove.

Izvori u Banskim dvorima nisu željeli špekulirati o tome stiže li s Del Ponte iz Haaga još jedna optužnica, kao što je u nekim medijskim izvješćima i izjavama političara, najavljeno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙