FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NORVEŠKE NAFTNE KOMPANIJE PRIJETE OBUSTAVOM PROIZVODNJE

OSLO, 24. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Norveški poslodavci danas suobjavili da bi od ponedjeljka mogli onemogućiti rad radnicima nanaftnim platformama koji su u štrajku, što bi značilo obustavu gotovokompletne proizvodnje nafte i plina tog trećeg po veličini svjetskogizvoznika sirove nafte.
OSLO, 24. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Norveški poslodavci danas su objavili da bi od ponedjeljka mogli onemogućiti rad radnicima na naftnim platformama koji su u štrajku, što bi značilo obustavu gotovo kompletne proizvodnje nafte i plina tog trećeg po veličini svjetskog izvoznika sirove nafte.

"Vlada uviđa da je situacija ozbiljna i da će postati još ozbiljnija zbog mogućnosti potpune obustave proizvodnje", kazao je norveški premijer Kjell Magne Bondevik. "Kontinuirano procjenjujemo situaciju".

Norveška je vlada već i ranije intervenirala kako bi okončala radničke prosvjede kada su oni prijetili ukupnoj proizvodnji te zemlje.

Sindikati prijete da će nastaviti sa štrajkom "što bolje budu mogli", a poslodavcima predbacuju kockanje s uvjerenjem da će norveška vlada desnog centra narediti kraj štrajka radije nego riskirati obustavu ukupne - 3 milijuna barela nafte dnevno - norveške proizvodnje.

"Nastavit ćemo sa štrajkom što bolje budemo mogli", kazao je čelnik sindikata zaposlenih u naftnoj industriji OFS Terje Nustad. "Moramo nastaviti i pričekati da vidimo što će vlada učiniti, ali ja vjerujem da će intervenirati".

Per Terje Vold, generalni direktor grupacije koja zastupa poslodavce norveške naftne industrije, kazao je da je štrajk započet u petak prošli tjedan na mrtvoj točki, te kako nema izgleda za postizanje sporazuma pregovorima.

"Kako radnici prijete daljnjom eskalacijom štrajka, ne vidimo nikakvu drugu mogućnost za okončanje sukoba osim nametanja obustave rada", kazao je on. On je zahtjeve sindikata nazvao nerazumnima, te je istakao kako se nada da će ova prijetnja navesti radnike u toj industriji da pristanu na vladine zahtjeve.

Štrajk već pogađa oko 375 tisuća barela nafte dnevno od ukupne proizvodnje te zemlje u visini 3 milijuna barela nafte dnevno, a sindikati su za nedjelju najavili širenje štrajka na još neka naftna polja, čime će proizvodnja biti umanjena za ukupno 700 tisuća barela nafte dnevno.

Norveška je vlada objavila da će pažljivo razmotriti posljedice obustave rada. Nafta je zaslužna za oko 20 posto bruto domaćeg proizvoda te zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙