FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga V. Starešine "Vježbe u laboratoriju Balkan"

ZAGREB,23. lipnja(Hina) - Knjiga novinarke i kolumnistice VišnjeStarešine "Vježbe u laboratoriju Balkan", u kojoj se analizirajumeđunarodne okolnosti stvaranja Hrvatske i događaji iz novijepovijesti regije, predstavljena je večeras u Zagrebu.
ZAGREB,23. lipnja(Hina) - Knjiga novinarke i kolumnistice Višnje Starešine "Vježbe u laboratoriju Balkan", u kojoj se analiziraju međunarodne okolnosti stvaranja Hrvatske i događaji iz novije povijesti regije, predstavljena je večeras u Zagrebu.

Prvi hrvatski veleposlanik u Europskoj uniji Ante Čičin-Šain na predstavljanju knjige, održanom u Hrvatskom institutu za povijest, ocijenio je kako je djelo dosad "najcjelovitija i najuravnoteženija sustavna analiza osamostaljenja Hrvatske u širim okvirima raspada bivših socijalističkih zemalja".

Pisac predgovora knjige, bivši hrvatski diplomat i kasnije veleposlanik BiH u Bruxellesu Vitomir Miles Raguž kazao je kako se nada da će knjiga biti poticaj daljnjim istraživanjima ključnih događaja nedavne prošlosti regije.

Urednica na HTV-u Mirjana Rakić rekla je kako se knjiga čita poput trilera u kojem je kraj poznat, ali se ne zna kako je do njega došlo. U tome vas vodi Višnja Starešina s dobrom dozom ironije, kazala je Rakić.

Autorica Višnja Starešina, donedavna kolumnistica "Večernjeg lista," je rekla kako ju je na pisanje knjige potaknuo trend pojednostavljivanja događaja iz nedavne prošlosti.

Jedno kompleksno razdoblje počelo se tumačiti kroz prizmu samo dva događaja - "sastanka u Karađorđevu i Ashdownove salvete", kazala je Starešina objašnjavajući motive pisanja knjige kojom je željela ponuditi javnosti svoj pogled na nedavnu hrvatsku prošlost.

Knjiga je objavljena u izdanju Naklade Ljevak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙