FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PULJIZ: SAM ĆU IZDATI KNJIGU "GRAĐANIN PREDSJEDNIK"

ZAGREB, 17. lipnja 2004. (Hina) - Izdat ću knjigu sam što prije budemmogao, to mi je obveza zbog budućih čitatelja koji mi pružaju javnupotporu, priopćio je Milan Puljiz, novinar i publicist, autorbiografske knjige "Građanin predsjednik", koji se nedavno javnoustvrdio da mu je izdavačka kuća "Profil" otela knjigu, koju je sdopuštenjem hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića pripremao više oddvije godine.
ZAGREB, 17. lipnja 2004. (Hina) - Izdat ću knjigu sam što prije budem mogao, to mi je obveza zbog budućih čitatelja koji mi pružaju javnu potporu, priopćio je Milan Puljiz, novinar i publicist, autor biografske knjige "Građanin predsjednik", koji se nedavno javno ustvrdio da mu je izdavačka kuća "Profil" otela knjigu, koju je s dopuštenjem hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića pripremao više od dvije godine.

Puljiz u priopćenju koje danas dostavio Hini tvrdi kako se danas "znaju počinitelji toga nedjela - dizajner Boris Ljubičić i Daniel Žderić, vlasnik nakladnička kuće Profil".

"Kada sam bio pri kraju priprema, prije 14 mjeseci, odabrao sam Borisa Ljubičića da dizajnira knjigu, prikuplja fotografije i ostalo", kaže Puljiz, dodajući kako se pobrinuo da se na njegovu računu "nađe dvanaest tisuća eura plus PDV". U veljači, kada je ispisivao posljednje rečenice, kako napominje, odabrao je i nakladnika - Žderićev "Profil", koji se ugovorom obvezao da će tiskati knjigu na temelju CD-roma, odričući se prava da dirne i u jedan zarez.

Kada je rukopis bio definitivno redigiran, lektoriran i korigiran, kako napominje, zamolio je predsjednika Mesića da ga pročita. "Opravdavao se dnevnim obvezama, ali ga je ipak uzeo i čitao četrdesetak dana. Vratio mi je rukopis, s vlastoručnim sitnim ispravkama i uz pohvale, na dan kada je Hrvatska dobila glasoviti avis, pa smo se slatko nasmijali, jer je na taj dan avis bila i moja knjiga. To se, u neku ruku, može smatrati i autorizacijom, premda u našim prvim razgovorima predsjednik Mesić nije tražio to svoje pravo. Izričito mi je rekao: 'Ja i moj ured nemamo nikakvih prava ni obveza u odnosu na tvoju knjigu, to je tvoj projekt i tvoje intelektualno vlasništvo'", navodi Puljiz.

Dodaje da kada je sve bilo gotovo, kada je knjiga mogla na svjetlo dana, udružili su se Žderić i Ljubičić te su kažu - ne, jer se iz knjige moraju izbaciti povijesno-zemljopisni opisi Like i Slavonije, dvaju Mesićevih zavičaja, sličice iz ratničkoga života u Galiciji, djeda Ivana, kratki opisi povijesnih hrvatskih zastava, grbova i pečata, temeljnih znakova hrvatske državnosti, pa čak i himna Lijepa naša domovino. Naslov "Građanin predsjednik", zamijenili bi s "Mesić-Message-Mesić-Poruka", a unajmili su književnika Miljenka Jergovića da napiše predgovor za knjigu, navodi u priopćenju.

Puljiz ističe kako ga neprikriveno ucjenjuju i prijete mu - ako ne prihvati, "naši će novinari sasjeći vas i vašu knjigu, i ne slutite što ćemo vam učiniti, izdat ćemo vašu knjigu i bez vas i bez ugovora".

"Razgovarao sam s više uglednih pisaca, novinara i nakladnika. Zgražaju se tvrdeći da za takvo što do sada nisu čuli, kažu da ih to podsjeća, ne na poslovne, nego na mafijaške odnose. Rekli su mi da to moram izvesti na čistac, ne samo sebe radi, nego i radi njih, jer se ne zna tko će sljedeći nagaziti na sličnu minu", kaže Puljiz te navodi da je raskinuo ugovor s "Profilom", vratio dio honorara, koji je primio na osnovi ugovoru te platio zatezne kamate.

(Hina) pp/xmc ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙