FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: EU JOŠ NIJE SPREMAN PRIHVATITI TURSKU

ZAGREB, 21. lipnja 2004. (Hina) - Europska unija još nije spremna zapriključivanje Turske i potrebno joj je vremena da asimilira zemljeistočne i središnje Europe rekao je za turski list Aksam Daily noviaustrijski predsjednik Heinz Fischer, prenosi agencija Reuters.
ZAGREB, 21. lipnja 2004. (Hina) - Europska unija još nije spremna za priključivanje Turske i potrebno joj je vremena da asimilira zemlje istočne i središnje Europe rekao je za turski list Aksam Daily novi austrijski predsjednik Heinz Fischer, prenosi agencija Reuters.

Heinz Fischer, koji dužnost austrijskoj predsjednika preuzima 8. srpnja, listu Aksam Daily je rekao da je osobno bio za eventualno članstvo Turske u Uniji no da ovo nije pravi trenutak za započinjanje pregovora o pristupu, piše agencija.

"Govorimo o velikoj zemlji sa 70 milijuna stanovnika. Turska može promijeniti ravnoteže unutar EU-a. Može sve okrenuti naglavce", rekao je Fischer, prenosi agencija, i dodao da "pitanje koje se treba postaviti nije je li Turska spremna za EU već je li EU spreman za Tursku".

Reuters napominje da je Europska unija 1. svibnja primila deset novih članica, te da namjerava 2007. godine primiti Bugarsku i Rumunjsku i da se sprema započeti pregovore s Hrvatskom. Agencija navodi da je predsjednik turske vlade Tayyip Erdogan u ponedjeljak u Ankari izjavio da se Tursku ne može više dugo držati dalje od Unije. "Ako će Turska ponovno morati čekati i nakon prosinca 2004. onda ćemo gledati drugdje", rekao je Erdogan, navodi agencija i podsjeća da je Erdogan, premda nije rekao kakve bi alternative Turska mogla razmatrati, u prošlosti govorio općenito o čvršćim vezama s Rusijom i Iranom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙