FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U BRITANIJI I AMERICI OBJAVLJENA KNJIGA BOOKERA I NORTHA "VELIKA PRIJEVARA - TAJNA POVIJEST EUROPSKE UNIJE"

ZAGREB, 23. lipnja 2004. (Hina) - Knjigu Christophera Bookera iRicharda Northa "The Great Deception - The secret History of theEuropean Union" (Velika prijevara - Tajna povijest Europske unije)objavio je zajednički londonski i newyorški nakladnik "ContinuumInternational Publishing Group - Academi".
ZAGREB, 23. lipnja 2004. (Hina) - Knjigu Christophera Bookera i Richarda Northa "The Great Deception - The secret History of the European Union" (Velika prijevara - Tajna povijest Europske unije) objavio je zajednički londonski i newyorški nakladnik "Continuum International Publishing Group - Academi".

U knjizi je prvi put opisana "skrivena povijest najvažnijeg suvremenoga političkog projekta - plan o ujedinjenoj Europi pod jednom vladom kojoj će biti podređene sve vlade država, njihovi parlamenti i zastupnici članica EU-a", pišu autori u uvodu knjige.

Jedno je san o jedinstvenoj vladi u Europi, u kojoj živi 500 milijuna ljudi različitih naroda i jezika, kultura i tradicija, ističu autori knjige i dodaju kako je druga stvar hoće li takva vlada u stvarnosti uistinu biti demokratska i koliko je to uopće bitno vizionarima i kreatorima Europske unije.

U prvom dijelu knjige autori su objavili građu koju su deset godina prikupljali i kojom dokumentiraju kako su idejni tvorci plana o Europskoj uniji Britanac Arthur Salter i Francuz Jean Monnett, nekadašnji visoki dužnosnici Lige naroda.

"Suverene države iz prošlosti više ne mogu rješavati suvremene probleme. One ne mogu osigurati ni svoj razvoj, niti mogu nadzirati vlastitu budućnost. Stoga je Europska zajednica samo etapa na putu za ustrojavanje sutrašnjega svijeta," navode autori riječi iz Monnettovih memoara.

"Kad su Monnett i Salter zamislili svoj plan o Ujedinjenim Državama Europe, ključna točka projekta bila je kako će postojati nacionalne države u Europi dok se postupno moraju podčinjavati jednoj vladi koja treba nad svima njima dominirati", pišu autori.

Autori navode kako je Salter ispao iz igre, a u nju je ušao talijanski "opskurni komunist" Altiero Spinelli te nešto kasnije bivši belgijski predsjednik vlade Paul Henry Spaak.

"Projekt se ne može ostvariti, ako se njegov stvarni cilj ne objasni javnosti", navode autori i dodaju kako je, unatoč službenoj povijesti Europske unije koja navodi Roberta Schumana kao jednoga od svojih utemeljitelja, on bio tek osoba iza koje je stajao Jean Monett.

U knjizi je opisan i neuspjeh predstavnika Europske zajednice da spriječe državno osamostaljenje Hrvatske i Slovenije 25. lipnja 1991. i sačuvaju Jugoslaviju.

"Među ostalim, u tu je svrhu Europska zajednica darovala beogradsku saveznu vladu s oko 700 milijuna ecija", navode autori.

Christopher Booker bio je novinar The Sunday Telegrapha, a objavio je više knjiga među kojima i "The Games War". Richard North donedavno je bio ravnatelj ureda u Europskom parlamentu koji se bavi proučavanjem demokratskih procesa i različitostima u Europi.

(Hina) xmk ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙