FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PREDSTAVLJENA KNJIGA KRITIKA I ESEJA ZDRAVKA ZIME "PRIKAZI, PRIKAZE"

ZAGREB, 8. lipnja 2004. (Hina) - Sličnost između Matoša i Zime su u tomšto se u njihovim tekstovima ne vide razlike između eseja i književnekritike, Zima i Matoš su eruditi, no za razliku od Matoša koji imaslabosti u asocijativnom nabrajanju argumenata, Zima je u prednostijer je discipliniran, izjavio je književni teoretičar Viktor Žmegač uHrvatskom društvu pisaca na predstavljanju knjige kritika i esejaZdravka Zime "Prikazi, prikaze".
ZAGREB, 8. lipnja 2004. (Hina) - Sličnost između Matoša i Zime su u tom što se u njihovim tekstovima ne vide razlike između eseja i književne kritike, Zima i Matoš su eruditi, no za razliku od Matoša koji ima slabosti u asocijativnom nabrajanju argumenata, Zima je u prednosti jer je discipliniran, izjavio je književni teoretičar Viktor Žmegač u Hrvatskom društvu pisaca na predstavljanju knjige kritika i eseja Zdravka Zime "Prikazi, prikaze".

Zimu kao i Sartrea u tekstovima karakterizira "moralistička dimenzija", istaknuo je Žmegač i dodao kako je po načinu pisanja sličan Valeriju koji "stilizira karakternu poruku".

Zima piše vrlo sugestivno da se tijekom čitanja zaboravi nit argumentacije, rekao je Žmegač.

Ako smo nekoć živjeli u ideologiziranom vremenu danas živimo u vremenu komercijalizacije, rekao je autor knjige i dodao kako je vrijednost teksta bila presudna da u knjizi objavi svoje radove, ranije tiskane u javnim glasilima.

Na primjeru Matoša vidi se kako su prije novinari bili dobri književnici, rekao je Zima i dodao kako se to i danas vidi na primjeru jednoga Borisa Dežulovića, Miljenka Jergovića, Ante Tomića i Zorana Ferića.

O Ziminoj knjizi u ime nakladnika govoriom je i Velimir Visković.

Knjigu "Prikazi, prikaze" (318 str.) objavio je zagrebački nakladnik Konzor.

Zima u knjizi piše o Barbieriju, Žmegaču, Budenu, Žaniću, Marquezu, Davidu, Kovaču, Jakovljeviću, Bagiću, Stojeviću, Škunci, Lukoviću, Pavličiću, Vrkljanovoj, Oraić-Tolićevoj, Bori Ćosiću, Havelu, Lasiću, Ensleru, Kušanu, Tomiću, Krmpotićki, Supeku, Cvitanu, Gaussu, Fassbinderu, Menzelu, Williamsu, Slobodanu Novaku, Borbenu Vladoviću, Nicku Hornbyju, Naprti, Austeru, Sabljaku, Tabucchiju, Kureishiju, Vuković-Runjićevoj, Pelevinu, Manguelu, Fabriju, Brodskom, Smoji, Dediću i Tenžeri.

Tekstovi u knjizi objavljivani su od 1988. do 2002. u Novom listu, Vijencu, Lettre internationalu, Ciceru, Feral Tribunu i časopisu Republika.

Zdravko Zima (1948.) novinar i publicist objavio je više knjiga ogleda, kritika, eseja i feljtona, a među njima i "Noćnu stranu uma".

(Hina) xmk ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙