FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TEHERAN: EU BI TREBAO UČITI OD IRANA O LJUDSKIM PRAVIMA

TEHERAN, 21. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Iranska vlada objavila je kakoEuropska unija mora "puno naučiti" od Irana u području ljudskih prava,reagirajući na europsko priopćenje koje je iransko ministarstvovanjskih poslova u ponedjeljak ocijenilo kao "nerealno".
TEHERAN, 21. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Iranska vlada objavila je kako Europska unija mora "puno naučiti" od Irana u području ljudskih prava, reagirajući na europsko priopćenje koje je iransko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak ocijenilo kao "nerealno".

Priopćenje, koje je u nedjelju objavilo irsko predsjedništvo EU-a nakon četvrtog niza rasprava između Iranaca i Europljana o ljudskim pravima, "nerealno je i ni u kakvom odnosu sa sadržajem tih razgovora", kazao je glasnogovornik vanjskih poslova Hamid Reza Assefi, prema službenoj agenciji Irna.

"Ono pokazuje nesposobnost Europske unije da pristane na iskrene i transparentne rasprave", dodao je on.

"Europska unija mogla bi puno naučiti iz razgovora s islamskom zemljom tako bogate civilizacije i kulturne povijesti" kao što je Iran, kazao je on.

EU je u prosincu 2002. počeo s Iranom politički dijalog kako bi postigao iranski angažman u osjetljivim područjima širenja nuklearnog naoružanja, terorizma, mirovnog procesa na Bliskom istoku i ljudskih prava.

Četvrti niz susreta o ljudskim pravima održan je u Teheranu 14. i 15. lipnja.

EU je u priopćenju objavljenom u nedjelju istaknuo da je ozbiljno zabrinut "zbog daljnjeg nepoštovanja ljudskih prava u Iranu". U priopćenju se osobito upozorava na "pravnu nejednakost muškaraca i žena, mučenje po zatvorima, nepostojanje neovisnog sudstva, primjenu smrtne kazne, nastavak prakse odsijecanja udova i na druge okrutne kazne". Dokument osuđuje i "vjersku diskriminaciju, nastavak kampanje protiv novinara i svih onih koji pokušavaju iskoristiti svoje pravo na slobodu mišljenja, te nepoštene izbore koji su onemogućili demokratsku odluku Iranaca" na posljednjim parlamentarnim izborima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙