FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JAVIER SOLANA "TEŠKO BI ODBIO" MJESTO PREDSJEDNIKA EUROPSKE KOMISIJE

SITGES, 19. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Visoki predstavnik Europskeunije za vanjsku politiku Javier Solana izjavio je u subotu da bi mubilo teško odbiti mjesto predsjednika Europske komisije kad bi sečelnici EU-a suglasili da je on prava osoba za taj položaj.
SITGES, 19. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Javier Solana izjavio je u subotu da bi mu bilo teško odbiti mjesto predsjednika Europske komisije kad bi se čelnici EU-a suglasili da je on prava osoba za taj položaj.

Čelnici EU-a nisu se u petak uspjeli dogovoriti tko će biti novi predsjednik Komisije pa su odluku, nakon žestoke svađe oko potencijalnih kandidata, odgodili na nekoliko dana.

Očekuje se da španjolski socijalist Solana (61) bude ponovno postavljen na položaj EU-ova predstavnika za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku s izgledima da postane prvi europski ministar vanjskih poslova, kad svih 25 zemalja članica ratificira u petak dogovoreni europski ustav.

Solana je izjavio da nije kandidat za mjesto predsjednika Europske komisije, ali je dodao da bi mu bilo teško odbiti tu dužnost kad bi ga itko zamolio.

"Mislim da ima ljudi koji bi bolje od mene obavljali taj posao... Ali kad bi čelnici Europske unije to zatražili konsenzusom, bilo bi mi veoma teško reći ne", rekao je Solana na konferenciji za novinare u Sitgesu kraj Barcelone

Španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos u Madridu je na novinarsko pitanje je li Solana isključen iz borbe za mjesto čelnika Komisije, rekao: "Ne, ništa nije isključeno".

Francusko-njemački kandidat, belgijski premijer Guy Verhofstadt, u petak je izjavio da se povlači iz utrke za mjesto nasljednika Romana Prodija.

Njegovoj su se kandidaturi protivili Britanija i druge članice EU-a kojima se ne sviđa njegova federalistička vizija europskih integracija.

Drugi kandidat, Britanac Chris Patten povukao se u subotu. "On neće dopustiti da se njegovo ime dalje spominje", rekla je njegova glasnogovornica Emma Udwin. Patten je sad europski povjerenik za vanjske poslove.

Irski premijer Bertie Ahern, koji je i sam spominjan kao kandidat za Prodijeva nasljednika, u petak je izjavio da želi to pitanje riješiti prije 30. lipnja i završetka irskoga predjedanja EU-om.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙