FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4.30 SATI

ZAGREB, 19. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do4.30 sati. Ł
ZAGREB, 19. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4.30 sati. Ł

BRUXELLES

Europska unija dobila je u petak kasno navečer svoj prvi ustav nakon završnih teških dvodnevnih pregovora na summitu europskih čelnika u Bruxellesu. "Drago mi je danas možemo pokazati Europljanima kako će EU od sada funkcionirati", izjavio je predsjedatelj Europskog vijeća, irski premijer Bertie Ahern. Europska unija ustavom dobiva predsjednika Europskog vijeća, čime se zamjenjuje dosadašnji sustav rotirajućeg predsjedništva, ministra vanjskih poslova, novi sustav odlučivanja dvostrukom većinom u Vijeću ministara, te veći broj područja u kojima se odlučuje kvalificiranom većinom. Nakon što je usuglašen tekst ustava, predstoji ratifikacija u svih 25 zemalja članica. U devet članica već je najavljeno da će se o prihvaćanju ustava odlučivati na referendumu. "Ustav je veliko postignuće za Europu i Europljane", rekao je Ahern.

Europski čelnici nisu postigli suglasnost oko imena budućeg predsjednika Europske komisije, koji će naslijediti Romana Prodija. Premijer Ahern je rekao da želi riješiti to pitanje do kraja irskog predsjedništva 30. lipnja. Dodao je da belgijski premijer Guy Verfhostadt i povjerenik za vanjske poslove Europske komisije Chris Patten više nisu u igri za tu dužnost. I predsjednik Europske komisije Romano Prodi izrazio je zadovoljstvo donošenjem ustava.

ZAGREB/BRUXELLES

Europski čelnici prihvaćanje prvoga ustava ocjenjuju kao velik uspjeh za Europu, a irski premijer Bertie Ahern istaknuo je kako je on "dobitak je za sve" "Sporazum o ustavu prekretnica je u povijesti Europske unije", rekao je irski premijer Bertie Ahern pod čijim je predsjedanjem sporazum i postignut. Ovo je pobjednička situacija za koju smo se mjesecima trudili da je postignemo, ustvrdio je Ahern. Njemački kancelar Gerhard Schroeder istaknuo je kako je "Europa sad još više ujedinjena... i može igrati proširenu političku i gospodarsku ulogu u svijetu." Ističući kako ga je ovo važan dan za Europu, francuski predsjednik Jacques Chirac dodao je kako je sporazum "dobar za Europu i za Francusku" te da će "Europi omogućiti da bolje funkcionira". Prihvaćanje europskoga ustava "uspjeh je za Veliku Britaniju i Europu", izjavio je britanski premijer Tony Blair. "Nova Europa poprima svoj oblik, Europa u kojoj Velika britanija može graditi savezništva i osjećati se kao kod kuće", kazao je Blair, dodajući da su našli zajedničke osnove i saveznike, te da je to zasigurno posljednji put da marginaliziraju sami sebe u Europi. Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero ustvrdio je da je prije 60 godina Europa bila sposobna pretvoriti svoj teritorij u porpište krvoprolića s ratovima, a da sada slavi ustav za sve. Poljski premijer Marek Belka proglasio je donošenje ustava uspjehom u pregovorima, te da je ustav dobro poslužio poljske interese. Belka je ustvrdio da je njegovo "za" ustavu znak da EU može funkcionirati uspejšno nakon proširenja u svibnju sa 15 na 25 zemalja članica. "Dokazali smo da proširena EU može raditi uspješno i postići kompromis", kazao je Belka na novinskoj konferenciji. Dodao je da su postigli mnogo uspjeha u pregovorima i osigurali snažni položaj Poljske u EU.

BRUXELLES

Belgijski premijer Guy Verhofstadt izjavio je u petak navečer da povlači kandidaturu za dužnost predsjednika Europske komisije. "Izvijestio sam predsjedništvo da više nisam raspoloživ za tu dužnost", rekao je Verhofstadt na konferenciji za tisak po završetku bruxelleskog summita. Njegovoj kandidaturi, koju su podupirale Njemačka i Francuska, protivile su se mnoge zemlje, napose Velika Britanija. Budući da se nisu mogli dogovoriti ni oko jednog imena, predsjednici država i vlada Unije odlučili su petak da će odgoditi odluku o imenovanju predsjednika nove Komisije.

ZAGREB

Predsjednik Hrvatskog sabora Vadimir Šeks u petak je odluku Europskog vijeća da odobri Hrvatskoj status kandidata za punopravno članstvo u EU, ocijenio uspjehom koji se može mjeriti sa strateškim političkim i povijesnim događajima od 1990. nadalje, poput ustavne odluke o proglašenju nezavisnosti i suverenosti RH ili međunarodnopravnih odluka poput one o priznavanju Hrvatske ili ulasku u UN. "Ovo je jedan od kamena temeljaca moderne hrvatske povijesti", rekao je u telefonskom razgovoru za Hinu Šeks, koji se nalazi u posjetu Portugalu. Predsjednik Sabora ocijenio je kako je od početka godine napravljen strelovit korak na koji je većina članica Unije morala mnogo duže čekati, jer je kod njih "vremenski razmak od podnošenja molbe za članstvo i, posebno od trenutka dobivanja pozitivnog mišljenja Europske komisije do trenutka dobivanja statusa kandidata, bio znatno duži nego kod Hrvatske". Predsjednik Hrvatskog sabora vjeruje kako "postoje sve pretpostavke da Hrvatska u razdoblju od dvije ili tri godine okonča svih 29 ili 30 poglavlja pregovora s EU i da se može naći s Rumunjskom i Bugarskom u sljedećem krugu proširenja". Najtežim za pregovaranje smatra poglavlja koja se odnose na gospodarstvo, odnosno činjenicu da svaka zemlja koja ulazi Uniju svjesno pristaje na ograničenja vlastitog suvereniteta jer se "bitne odrednice gospodarske politike određuju u koordinaciji s EK".

ZAGREB

Dodjeljivanje Hrvatskoj statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji (EU) kao i datuma početka pregovora o pristupanju EU priznanje je velikog napretka koji je Hrvatska ostvarila, izjavio je danas voditelj Misije OESS-a u Republici Hrvatskoj Peter Semneby. U poruci kojom pozdravlja odluku Europskog vijeća o dodjeljivanju Hrvatskoj statusa kandidata za članstvo u EU, veleposlanik Semneby čestitao je Vladi i hrvatskim građanima ostvarivanje jednog od svojih najvažnijih ciljeva, ističe se u priopćenju Misije OESS-a u Republici Hrvatskoj. "OESS će na tome putu biti pouzdan partner. Nastavit ćemo pomagati Hrvatskoj u pitanjima utvrđenima u mišljenju Euroske komisije te u nacrtu Sporazuma o europskom partnerstvu, uključujući povratak izbjeglica i povrat imovine, jačanje regionalne suradnje, reformu pravosuđa, zakona o medijima te zaštitu ljudskih i manjinskih prava", dodao je veleposlanik.

ZAGREB

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang sastao se tijekom posjeta Irskoj s čelnicima državnih agencija Enterprise Ireland i Investment and development Agency (Agencija za razvoj i ulaganje) koje su zadužene za pomoć malom i srednjem poduzetništvu, promociju irskih ulaganja i trgovinu s inozemstvom te privlačenje stranih ulaganja u Irsku, priopćio je u petak Ured za odnose s javnošću Vlade RH. Irske državne agencije za razvoj gospodarstva i strana ulaganja spremne su pomoći Hrvatskoj u provedbi gospodarske reforme i privlačenju stranih investicija, ističe se u priopćenju. Irski su predstavnici istaknuli kako razumiju probleme s kojima se Hrvatska kao tranzicijska zemlja susreće u pokretanju gospodarstva, izrazivši veliku spremnost u pružanju pomoći Hrvatskoj kroz prijenos irskog iskustva i znanja. Irska je strana upoznala potpredsjednika Vlade RH s velikim zanimanjem irskih poduzetnika za ulaganje u hrvatski turizam i druga područja, a u tom je kontekstu istaknut i velik porast turističkih posjeta irskih građana Hrvatskoj u protekle dvije godine. Irsko-hrvatska poslovna udruga u Dublinu organizirat će 30. lipnja prvi seminar o ulaganju u nekretnine u Hrvatskoj, a za jesen se planira poseban seminar na kojemu će se irskim poduzetnicima ponuditi državna poduzeća koja su predviđena za privatizaciju.

RIJAD

Saudijske snage sigurnosti ubile su u petak čelnog čovjeka terorističke skupine al Qaeda na arapskom poluotoku Abdulaziza al Muqrina i još dva druga militanta , ubrzo nakon što su teroristi odsjekli glavu američkom inženjeru Paulu Johnsonu, kojeg su držali kao taoca,, izvijestio je viši izvor iz saudijskih snaga sigurnosti. "Točno je, Muqrin je ubijen zajedno s još dva viša militanta, kazao je taj izvor agenciji Reuters, a istu vijest objavio je i CNN. Dodao je da je Muqrin bio jedan od tri militanta ubijena u pucnjavi u dijelu al-Malazz, glavnog saudijskog grada Rijada, te da su Muqrin i njegovi ljudi ubijeni dok su se pokušavali riješiti Johnsonovog tijela, kojeg su oteli 12. lipnja. Arapska televizijska postaja Al Arabiya u subotu rano ujutro priopćila je da je još jedna militant bioo uhićen u velikoj operaciji snaga sigurnosti u području al-Malazz, te je prikazala snimke policijskih vozila i gužvu u tom području u kojem stanju srednji sloj stanovništva Rijada. Muqrin je bio i ratni veteran, jer je sudjelovao u ratu u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine

DUBAI

Smaknuće Amerikanca Paula Marshalla Johnsona odrubljivanjem glave koje je snimljeno na fotografijama, potvrdio je u petak dužnosnik veleposlanstva Saudijske Arabije u Washingtonu koji nije htio otkriti svoj identitet. Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da je odrubljivanje glave otetom Amerikancu "barbarski čin". Al'Qaida je američkog inženjera smaknula nakon što saudijska vlada nije do petka udovoljila zahtjevima otmičara da se na slobodu puste zatočeni militanti, javlja TV mreža Al Arabiya. Johnson je bio djelatnik vojne tvrtke Lockheed Martin.

RIM

Bivši ministar obrane i sadašnji zastupnik i odvjetnik, Cesare Previti svjedočio je u petak na milanskom sudu o suradnji s premijerom Silviom Berlusconijem koji je optužen da je, kao vlasnik Fininvesta, znao za podmićivanje sudaca u slučaju prodaje prehrambene industrije SME. Previtijevim je svjedočenjem u petak nastavljeno suđenje Berlusconiju koje se nekoliko puta prekidalo i nastavljalo. Berlusconijevi su odvjetnici Previtija pozvali kao svjedoka obrane. Previti je u iskazu govorio o sedamdesetim godinama kad je bio Berlusconijev savjetnik u tvrtki Fininvest, što se nastavilo i poslije kada su se poslovi sadašnjega premijera usmjerili na privatne televizije. Berlusconi je optužen da je kao šef i vlasnik Fininvesta znao za podmićivanje suca Renata Squillantea, koji je osuđen na 8 godina zatvora za primanje mita, dok Previti, koji je osuđen na 5 godina zatvora, sada iznosi pojedinosti s početka njegove suradnje s Berlusconijem.

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush branio je u petak rat u Iraku potičući moral američkih vojnika i dobio važnu potporu uglednog senatora Johna McCaina. Bush je posjetio vojnu bazu Fort Lewis u saveznoj državi Washington nastojeći potaknuti moral američkih vojnika sve iscrpljenijih obvezama misije u Iraku. Unatoč stalnom nasilju u Iraku, Bush je okupljenim vojnicima rekao da je toj zemlji bolje nakon što su Amerikanci uklonili diktatora Saddama Husseina koji je bio prijetnja američkom narodu i svijetu. Američki predsjednik rekao je kako Irak ostvaruje stalan napredak prema slobodi i obećao uspješan prijenos vlasti na iračku privremenu vladu 30. lipnja. Busha je vojnicima predstavio senator John McCain davši time snažan poticaj njegovoj predizbornoj kampanji za ponovni izbor za predsjednika u studenom ove godine. Pojava popularnog McCaina rame uz rame s Bushom zadala je konačni udarac nadama američkih demokrata da bi on mogao postati potpredsjednički kandidat uz demokratskog predsjedničkog kandidata Johna Kerryja što su mnogi vidjeli kao dobitnu kombinaciju.

NEW YORK

Sjedinjene Države ne mogu u Iraku držati zatvorenike bez optužnice nakon prijenosa vlasti na Iračane 30. lipnja, priopćila je u petak organizacija Human Rights Watch (HRW). "Protuzakonito je da SAD drži zatvorenike u Iraku bez optužnice i bez suđenja, premda tvrdi da će prenijeti suverenitet na iračku vladu", ističe HRW u priopćenju. Koalicija je u nedjelju u Bagdadu objavila da će i nakon prijenosa vlasti zadržati u pritvoru od četiri do pet tisuća osoba. "Prema Ženevskim konvencijama iz 1949. pritvor bez podizanja optužnice moguć je samo u slučaju vojnog međunarodnog sukoba - između vlada - ili okupacije. Washington je kazao da će se oba takva slučaja završiti 30. lipnja, drugim riječima, sadašnji sukob između iračke vlade i iračkih pobunjenika pretvorit će se u građanski rat", kaže HRW. "Ako nema ni okupacije ni međunarodnog sukoba, nitko ne može biti zadržan u pritvoru prema međunarodnom humanitarnom pravu a da ga se ne optuži za zločin koji je priznao i oni koji nisu optuženi moraju se pustiti na slobodu", dodaje HRW.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙