FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BEČ: GOSPODARSKI FORUM DESET DRŽAVA OD JADRANA DO CRNOG MORA

BEČ, 18. lipnja 2004. (Hina) - "Od Jadrana do Crnog mora" naziv jeGospodarskog foruma održanog u petak u austrijskoj Gospodarskoj komoriu Beču koji je, kako je rečeno, novi poticaj suradnji deset država -Hrvatske, Albanije, BiH, Bugarske, Grčke, Rumunjske, Srbije i CrneGore, Slovenije, Turske i Makedonije.
BEČ, 18. lipnja 2004. (Hina) - "Od Jadrana do Crnog mora" naziv je Gospodarskog foruma održanog u petak u austrijskoj Gospodarskoj komori u Beču koji je, kako je rečeno, novi poticaj suradnji deset država - Hrvatske, Albanije, BiH, Bugarske, Grčke, Rumunjske, Srbije i Crne Gore, Slovenije, Turske i Makedonije.

Potpredsjednik austrijske Gospodarske komore Richard Schenz pozdravljajući nazočne naglasio je da je to regija od 140 milijuna ljudi te da su te države vrlo zanimljive stranim ulagačima s obzirom na vrlo visoke stope gospodarskog razvitka. Skrenuo je pozornost i na različitost statusa država u regiji- Grčka i Slovenija su članice Europske unije, četiri su članice NATO saveza. Pozdravio je i odluku Europskog vijeća o statusu kandidature za Hrvatsku.

U izlaganjima je istaknuto da je Austrija u nekim od tih zemalja najveći inozemni investitor na primjer u Hrvatskoj je na prvom mjestu u izravnim ulaganjima.

Također je naglašeno da je suradnja tih zemalja pretpostavka bržeg integriranja u EU te da je taj međunarodni skup na kojem su sudjelovali predstavnici deset zemalja, stručnjaci iz agencija za poticanje ulaganja, industrijalci i gospodarstvenici - biti neposredni poticaj ne samo austrijskim ulagačima nego i unapređenju međusobnih gospodarskih odnosa, daljnjem razvitku, prosperitetu i stabilnosti.

Predstavnici državnih agencija za poticanje stranih ulaganja izvijestili su o gospodarskom stanju i mogućnostima za strana ulaganja u tim državama i sektorima za koje postoje projekti koji zahtijevaju angažman inozemnih ulagača. Među inim govorio je i direktor hrvatske Agencije za poticanje izvoza i ulaganja Igor Maričić koji je naglasio potrebu ulaganja u izvozno orijentiranu proizvodnju u Hrvatskoj i označio Forum kao poziv ne samo budućim nego i dosadašnjim investitorima da prošire investicije u Hrvatskoj.

Posebni koordinator Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu Erhard Busek pozdravio je održavanje Gospodarskog foruma uz preporuku da se na idućem sastanku težište stavi na predstavljanje konkretnih investicijskih po mogućnosti prekograničnih projekata.

Gospodarski forum održan je u organizaciji deset veleposlanstava u Beču - država "Od Jadrana do Crnog mora" u suradnji sa Bečkim gospodarskim forumom i austrijskom Saveznom gospodarskom komorom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙