FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GOETTWEIG - MJESTO SUSRETA I RASPRAVA O DALJNJOJ IZGRADNJI UJEDINJENE EUROPE

GOETTWEIG, 6. lipnja 2004. (Hina) - Europski forum "Wachau 2004." podnaslovom "Europa 25-orice - nove perspektive za regionalnopartnerstvo", koji od petka do nedjelje traje u samostanu Goettweig uDonjoj Austriji, jedan je od najuglednijih međunarodnih skupovaposvećenih europskim pitanjima.
GOETTWEIG, 6. lipnja 2004. (Hina) - Europski forum "Wachau 2004." pod naslovom "Europa 25-orice - nove perspektive za regionalno partnerstvo", koji od petka do nedjelje traje u samostanu Goettweig u Donjoj Austriji, jedan je od najuglednijih međunarodnih skupova posvećenih europskim pitanjima.

Njegova je zadaća daljnji rad na ujedinjenju europskog kontinenta, naglašeno je u nedjelju prigodom predstavljanja zaključaka četiri radne skupine o "Europi 25-orice".

Kako je rekao austrijski savezni kancelar Wolfgang Schuessel, "to je mjesto za raspravu, susrete i razmjenu mišljenja" o Europi 25-orice - novom razdoblju europske integracije.

Forum okuplja visoke dužnosnike i predstavnike država zapadne i istočne Europe koji su u zajedničkoj europskoj kući, a ove godine i predstavnike Hrvatske, Bugarske, Norveške i Turske.

Intelektualna i politička snaga Europe jasno je prepoznala mjesto Republike Hrvatske koja se "mora naći u sljedećem krugu proširenja Europske unije", ocijenio je hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul koji je sudjelovao u subotu u radu tog međunarodnog skupa i čiji je govor prema reakcijama domaćina i sudionika posebno zapažen i pozdravljen.

Snažno je izražena jasna poruka Europskom vijeću da dade status kandidata i datum za početak pregovora između Hrvatske i EU, a potvrđen je i kontinuitet austrijske potpore afirmaciji europske perspektive Hrvatske.

Naglašeno je da Europa mora rasti zajedno sa svojim regijama različitosti jer su one odlučujući mostovi procesa ujedinjenja.

"Ovakvi skupovi su za RH važni, posebice u ovom trenutku kad se može prepoznati općenito raspoloženje prema dobivanju statusa kandidata, a može se utjecati i na završne radnje oko odluke Europskog vijeća", izjavio je u nedjelju u samostanu Goettweig predsjednik saborskog Odbora za europske integracije Neven Mimica, naglasivši da je hrvatska "diplomacija iskoristila izvrsno tu prigodu".

Dodao je da je posebna tema regionalni aspekt djelovanja EU koja postaje sve važniji dio hrvatskog procesa približavanja te će se iskustva, o kojima se govorilo na Forumu, na najbolji mogući način primijeniti u Hrvatskoj.

Europski forum Wachau održava se jedanput godišnje u organizaciji austrijskog ministarstva vanjskih poslova i pokrajinske vlade Donje Austrije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙