FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AUSTRIJA, EUROPSKI IZBORI I HRVATSKA

BEČ, 12. lipnja 2004. (Hina) - U Austriji vlada predizborna šutnjapred nedjeljne europske izbore na kojima je 6 milijuna Austrijanaca spravom glasa pozvano izabrati 18 zastupnika za Europski parlament.
BEČ, 12. lipnja 2004. (Hina) - U Austriji vlada predizborna šutnja pred nedjeljne europske izbore na kojima je 6 milijuna Austrijanaca s pravom glasa pozvano izabrati 18 zastupnika za Europski parlament.

Natječe se 6 stranaka - četiri parlamentarne: Narodna OeVP, Socijaldemokratska SPOe, Slobodarska FPOe, Stranka zelenih G, te Platforma "Oporba za socijalnu Europu - Europska ljevica, KPOe i Neovisni" skraćeno "Ljevica" i Lista "Dr. Hans-Peter Martin - za pravu kontrolu u Bruxellesu".

Gotovo prema svim ispitivanjima javnog mnijenja, oporbena Socijaldemokratska i vladajuća Narodna stranka mogle bi dobiti oko 30 posto glasova. Institut Gallup daje malu prednost SPOe.

Stranka zelenih i Hans-Peter Martin borit će se za treće mjesto, Slobodarska stranka mogla bi osvojiti oko 10 posto, a lijevi blok se nada jednom glasu - no u prognozama se nigdje ne spominje.

Odaziv birača mogao bi biti prvi put u Austriji vrlo mali - oko 40 posto, ocjenjuju analitičari i politički promatrači.

Institut OGM ocjenjuje da bi odaziv mogao biti i manji dok SORA smatra da bi se mogao kretati od 40 - 50 posto.

Svi se slažu da sve iznad 50 posto će biti jako veliko iznenađenje i dodaje se da će odaziv birača ovisiti o tomu koliko su stranke uspjele mobilizirati birače.

U predizbornoj kampanji prevladavale su europske teme.

SPOe se zauzima za socijalnu i pravednu Europu, OeVP za zajedničke europske vrijednosti, toleranciju, bogatstvo različitih kultura, Zeleni za jačanje prava građana, poboljšanje zaštite okoliša, transparentnu migracijsku politiku, FPOe je sa sloganom "Podsjetnik za SPOe - Swobodu, izdajnika Austrije se ne smije nagraditi" i izjavama koruškog poglavara Joerga Haidera koji je rekao za čelnog kandidata SPOe Hannesa Swobodu i europskog komesara za poljoprivredu Franza Fischlera da su "izdali domovinu" odredile su vrlo oštre tonove u napetoj predizbornoj kampanji.

"Lijevi blok" je za solidarnost u Europi, a Hans-Peter Martin za "veliko pospremanje u Bruxellesu".

Jedna od nezaobilaznih tema bila je proširenje EU. U tom sklopu kandidat FPOe Hans Kronberger naglasio je da se protivi priključenju Turske u EU, a na upit o pristupu Hrvatske u europsku obitelj država, odgovorio je: "Da, svakako, Hrvatska mora pristupiti u EU i biti njezin sastavni dio".

Čelni kandidat Stranke zelenih Johannes Voggenhuber izjavio je da "sve balkanske države treba zajedno primiti u EU, kako bi se oslabila konfliktna zona".

Čelna kandidatkinja Narodne stranke Ursula Stenzel koja se stalno zauzima za europsku perspektivu Hrvatske, kazala je da "podržava katoličku granicu EU u Hrvatskoj".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙