FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BEČ: U AUSTRIJI OŠTRE RIJEČI U KAMPANJI ZA IZBORE ZA EUROPSKI PARLAMENT

BEČ: U AUSTRIJI OŠTRE RIJEČI U KAMPANJI ZA IZBORE ZA EUROPSKI PARLAMENTBEČ: , 11. lipnja 2004. (Hina) - Na izborima za Europski parlament unedjelju, 13. lipnja, Austrijanci će birati 18 zastupnika umjesto 21,koliko su imali prije proširenja Europske unije, a izbori će seodvijati u ozračju teških riječi izgovorenih u predizbornoj kampanji,kakve se već dugo ne pamte na austrijskoj političkoj sceni.
BEČ: , 11. lipnja 2004. (Hina) - Na izborima za Europski parlament u nedjelju, 13. lipnja, Austrijanci će birati 18 zastupnika umjesto 21, koliko su imali prije proširenja Europske unije, a izbori će se odvijati u ozračju teških riječi izgovorenih u predizbornoj kampanji, kakve se već dugo ne pamte na austrijskoj političkoj sceni.

Natječu se kandidati četiri parlamentarne stranke - Narodne (OeVP), Socijaldemokratske (SPOe), Slobodarske (FPOE) i Stranka zelenih (G), te izvanparlamentarne "Oporba za solidarnu Europu - europska ljevica, KPO i neovisni" i lista "Dr. Hans-Peter Martin". Predizborna utrka dospjela je do samoga kraja, a poslije Socijaldemokrata i Narodnjaka tijekom današnjeg dana će svoje završne skupove održati Slobodarska stranka, Zeleni, Lijevi blok i lista "Dr. Hans-Peter Martin".

Predizborna utrka bila je napeta, žestoka i obilježena oštrim riječima, a ulje na vatru stalno je dolijevao zemaljski poglavar Koruške, Joerg Haider (SPOE).

Prvo je čelnog kandidata, i dugogodišnjeg zastupnika Socijaldemokratske stranke u Europskom parlamentu Hannesa Swobodu nazvao "izdajnikom domovine", zbog pisma koje je Swoboda za vrijeme EU sankcija, uvedenih Austriji zbog ulaska Haiderove stranke u vladu, bio podijelio zastupnicima u Europskom parlamentu.

Zbog te Haiderove izjave uslijedile su žestoke reakcije Socijaldemokrata. Najburnije je bilo na sjednici Nacionalnog vijeća austrijskog Parlamenta kada je Josef Broukal (zastupnik SPOE) kazao da "vladajuće stranke žale za nacional-socijalizmom". Prekinuta je sjednica i Broukal se morao ispričati. On je to i učinio, ali je nakon toga ostao 'gorak okus', a reakcije na tu izjavu stalno se povlače jedna za drugom, čak i iz vlastitih redova (SPOE).

Najnovija izjava koruškog poglavara Haidera o tome da je i europski komesar za poljoprivredu Franz Fischler "također izdao domovinu" bila je vrhunac, a komentatori i analitičari ocjenjuju da je riječ o "do sada najprljavijoj kampanji". Haider Fischlera optužuje zato što je dopustio da se promet iz zapadne Europe odvija preko Austrije bez eko-točaka, odnosno ograničenja koja su ranije bila posebnim odredbom utvrđena. Prigovara mu i to što je u EU dopušten uvoz genetski modificirane hrane.

Čak je i austrijski predsjednik Thomas Klestil pozvao stranke da smire strasti i smanje tonove.

Austrijski kancelar Wolfgang Schuessel kritizirao je Haidera što je europskog povjerenika za poljoprivredu Fischlera nazvao "izdajnikom domovine" rekavši da je to "sasvim neprihvatljivo" te da je to jasno i glasno rekao i Haideru.

U priopćenju za javnost Joerg Haider odgovorio je da "njegova politička kritika ne znači vrijeđanje niti klevetanje, a ako se netko osjeća povrijeđen da je to njegova stvar". Oporbene stranke Socijaldemokrati i Stranka zelenih kritizirale su pak saveznog kancelara Schuessela da je "reagirao kasno i jednostrano".

Bečki gradonačelnik Michael Haeupel ocijenio je da će trebati jako mnogo truda poslije izbora da se izgladi sve ono što je izbilo na površinu u završnici kampanje za izbore za Europski parlament u Austriji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙