FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NASTAVAK SUMMITA U BRUXELLESU: DANAS O USTAVU I PRODIJEVU NASLJEDNIKU

BRUXELLES, 18. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Dvadeset i pet čelnikaproširenog EU-a nastavilo je u petak ujutro s radom u sklopu summitaunije koji se održava u Bruxellesu, čiji je glavni cilj postićidogovor o budućem Ustavu EU-a te pokušati pronaći osobu koja će namjestu predsjednika Europske komisije zamijeniti njezina dosadašnjegčelnika Romana Prodija.
BRUXELLES, 18. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Dvadeset i pet čelnika proširenog EU-a nastavilo je u petak ujutro s radom u sklopu summita unije koji se održava u Bruxellesu, čiji je glavni cilj postići dogovor o budućem Ustavu EU-a te pokušati pronaći osobu koja će na mjestu predsjednika Europske komisije zamijeniti njezina dosadašnjeg čelnika Romana Prodija.

Irski premijer Bertie Ahern, koji predvodi razgovore o Prodijevu nasljedniku je rekao kako do sada "nitko nije dobio dovoljnu potporu" da bi bio imenovan na mjesto predsjednika Komisije te nije isključio mogućnost odgode donošenja takve odluke.

U pogledu budućeg Ustava EU-a Ahern je izrazio više optimizma. Rekao je kako predstavnici 25 zemalja članica EU-a "dobro napreduju po tom pitanju" te da je "rasprava reducirana na nekoliko točaka".

U kontekstu novoga predsjednika Komisije prije početka summita najčešće su se spominjala dva imena - britanskog konzervativnog političara Christa Pattena i belgijskog premijera, liberala Guya Verhofstadta. No, nijedan od njih nije dobio dovoljnu potporu. Ahern je novinarima kazao kako je u europskim krugovima noćas spominjano čak 8 ili 9 novih imena.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw u petak ujutro za BBC je kazao kako "vjeruje" da je Verhofstadt "ispao", te da bi na mjestu o kojemu se u zadnje vrijeme puno govori "radije vidio" Chrisa Pattena koji sada obnaša dužnost europskog Povjerenika za vanjske poslove.

"Osobno iznimno poštujem Chrisa Pattena, no uvijek sam suzdržan kada to treba javno kazati jer smatram da to ne mora nužno koristiti njegovoj kandidaturi", rekao je Straw.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙