FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RUSIJA UKINULA ZABRANU UVOZA MESA IZ EU DO LISTOPADA

ST. PETERSBURG, 7. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Rusija je ukinulazabranu uvoza mesa iz Europske unije (EU) do 1. listopada, postavivšitako novi rok za postizanje sporazuma između Bruxellesa i Moskve ocertifikatima o zdravstvenoj ispravnosti hrane, priopćeno je danas izruskog Ministarstva poljoprivrede.
ST. PETERSBURG, 7. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Rusija je ukinula zabranu uvoza mesa iz Europske unije (EU) do 1. listopada, postavivši tako novi rok za postizanje sporazuma između Bruxellesa i Moskve o certifikatima o zdravstvenoj ispravnosti hrane, priopćeno je danas iz ruskog Ministarstva poljoprivrede.

"Odluka je donesena na temelju toga da će novi jedinstveni certifikat biti potpisan i stupiti na snagu od 1. listopada", stoji u priopćenju iz tog Ministarstva.

Ranije tijekom dana iz ruske veterinarske službe objavili su da je ponovno omogućen uvoz mesa iz EU od 5. lipnja, nakon što je bio suspendiran početkom mjeseca. Glasnogovornik Europske komisije kazao je da Bruxelles tijekom dana očekuje od ruskih vlasti potpisanu potvrdu da je zabrana ukinuta.

Europska komisija u petak je objavila da bi zabrana, nametnuta zbog nesporazuma oko certifikata o zdravstvenoj ispravnosti hrane, mogla biti uskoro ukinuta nakon što je predsjednik Komisije Romano Prodi razgovarao s ruskim premijerom Mikhailom Fradkovom.

Rusija od EU želi jedinstvene certifikate o sigurnosti hrane koji bi pokrivali sav uvoz mesa iz EU, vrijednog 1,3 milijardi eura godišnje. Po EU zakonu, svaka zemlja članica odgovorna je za certificiranje sigurnosti hrane za izvoz, pod uvjetom da poštuje EU propise. Rusija ima bilateralne sporazume s 15 starih članica EU. Bruxelles je odgovoran za provjeru sigurnosti uvoza hrane u 25 država članica, no nema moći da nametne zajednički certifikat za izvoz hrane.

"Razumijemo da Europska unija ima objektivne poteškoće i legislativnog i tehničkog karaktera, te da Komisija treba prijelazno razdoblje", stoji u priopćenju ruskog ministarstva poljoprivrede. "Tijekom razgovora između vlade Ruske Federacije i Europske komisije Rusija je insistirala da prijelazno razdoblje bude kratko".

EU dužnosnici ističu da je Rusiji i Njemačkoj trebalo čak tri godine da postignu bilateralni sporazum o trgovini mesom zbog tehničke složenosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙