FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NJEMAČKA, ITALIJA, GRČKA I POLJSKA ŽELE SMANJITI OVLASTI EUROPSKE KOMISIJE U PRORAČUNSKIM PITANJIMA

BRUXELLES, 11. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Njemačka, Italija, Poljska iGrčka poduzele su zajednički korak kako bi promijenile tekst budućegeuropskog Ustava radi smanjenja ovlasti Europske komisije u primjeniPakta o stabilnosti, priopćeno je u petak iz europskog diplomatskogizvora.
BRUXELLES, 11. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Njemačka, Italija, Poljska i Grčka poduzele su zajednički korak kako bi promijenile tekst budućeg europskog Ustava radi smanjenja ovlasti Europske komisije u primjeni Pakta o stabilnosti, priopćeno je u petak iz europskog diplomatskog izvora.

Na poticaj Njemačke, sve četiri zemlje uputile su pismo irskom predsjedništvu EU-a kako bi se navedeno pitanje uvrstilo u raspravu Međuvladine konferencije (ICG) koja u ponedjeljak u Luksemburgu okuplja ministre vanjskih poslova EU.

Ako se usvoji nacrt Ustava, Europska komisija bi dobila veće ovlasti pa bi mogla uputiti prijedloge nekoj zemlji članici koja prekoračuje dozvoljeni proračunski deficit, a koje bi Vijeće ministara financija moglo odbaciti ili dopuniti samo jednoglasno.

Prema dosadašnjoj proceduri, Komisija može samo uputiti preporuke koje na Vijeću ministara može odbaciti blokirajuća manjina, a time su zemlje koje su prekoračile dopušteni proračunski deficit izbjegavale sankcije.

Njemačka, Italija, Poljska i Grčka zalažu se Europska komisija zadrži postojeće ovlasti u svezi s proračunskim manjkovima. Prema Paktu o stabilnosti, zemlje moraju držati svoje proračunske minuse ispod tri posto bruto domaćeg proizvoda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙