FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EPP PREDLAŽE CHRISA PATTENA ZA NOVOG PREDSJEDNIKA EUROPSKE KOMISIJE

BRUXELLES,17. lipnja(Hina) - Čelnici Europske pučke stranke (EPP), kojisu se okupili u Bruxellesu prije početka dvodnevnog summita EU-a,predložili su sadašnjeg europskog povjerenika za vanjske posloveChrisa Pattena za budućeg predsjednika Europske komisije.
BRUXELLES,17. lipnja(Hina) - Čelnici Europske pučke stranke (EPP), koji su se okupili u Bruxellesu prije početka dvodnevnog summita EU-a, predložili su sadašnjeg europskog povjerenika za vanjske poslove Chrisa Pattena za budućeg predsjednika Europske komisije.

Šefovi država ili vlada 25 zemalja članica EU trebali bi na summitu u četvrtak i petak usuglasiti tekst prvog europskog ustava te imenovati nasljednika Romana Prodija, čiji mandat istječe krajem listopada.

EPP koji okuplja demokršćanske, narodnjačke i konzervativne stranke zadržao je vodeći položaj i u novom sazivu Europskog parlamenta nakon nedavno održanih izbora. Budući da imenovanje predsjednika Komisije mora potvrditi i Europski parlament, čelnici EPP-a su više puta isticali da žele kandidata iz njihovih redova.

Nakon što je luksemburški premijer, demokršćanin Jean-Claude Juncker odbio mjesto predsjednika Komisije, čelnici EPP-a odlučili su predložiti britanskog proeuropskog konzervativca Chrisa Pattena.

Kao mogući kandidati za to mjesto spominju se još i belgijski premijer Guy Verhofstadt, irski premijer Bertie Ahern i povjerenik Komisije za pravosuđe i unutarnje poslove Portugalac Antonio Vitorino. Čelnici EU-a razgovarat će o novom predsjedniku EK-a tijekom radne večere, a diplomatski izvori ne isključuju mogućnost da se imenovanje odgodi za sljedeći mjesec, budući da nema suglasja ni oko jednog kandidata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙