FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AHERN: EUROPSKA KOMISIJA ĆE JEDNOG DANA MORATI SMANJITI BROJ POVJERENIKA

BEČ, 19. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Rastuća Europska unijaneizbježno će morati smanjiti broj povjerenika koje svaka država šaljeu Europsku komisiju, izjavio je u srijedu irski premijer Bertie Ahernčija zemlja trenutačno obnaša rotirajuće predsjedništvo EU-a.
BEČ, 19. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Rastuća Europska unija neizbježno će morati smanjiti broj povjerenika koje svaka država šalje u Europsku komisiju, izjavio je u srijedu irski premijer Bertie Ahern čija zemlja trenutačno obnaša rotirajuće predsjedništvo EU-a.

Ahern, koji obilazi prijestolnice EU-a kako bi pokušao postići kompromis o prvom Ustavu ove europske integracije, izjavio je da će jednom morati biti promijenjen sustav imenovanja jednog povjerenika iz svake zemlje članice.

"Mislim da je važno za doglednu budućnost da zadržimo jednog povjerenika po državi članici. Smatram da ćemo sa širenjem Europe morati razmotriti kako će se stvari dalje razvijati", rekao je on nakon susreta s austrijskim kancelarom Wolfgangom Schuesselom.

"Po mom mišljenju neizbježno je...da će Europa od gotovo 30 zemalja trebati novi sustav", istaknuo je on na konferenciji za novinare.

Ahern pokušava postići kompromis o Ustavu prije summita EU-a 17. svibnja. Među pitanjima oko kojih su se zemlje članice podijelile je kako zadržati optimalan broj povjerenika u Komisiji nakon što je primljeno 10 novih članica 1. svibnja, a planira se i daljnje širenje.

Ministri vanjskih poslova EU-a, koji su se sastali ranije ovog tjedna, postigli su mali napredak po tom pitanju, s tim da su mnogi zagovarali zadržavanje po jednog povjerenika na svaku zemlju članicu do 2014. a nakon toga smanjenje Komisije na 18 povjerenika ili dvije trećine broja zemalja članica, rekli su diplomati.

Austrija je jedna od manjih zemalja članica EU-a koja je inzistirala da svaka zemlja ima po jednog povjerenika u Komisiji.

Kancelar Schuessel je izjavio da svaka zemlja treba imati svoj glas u Komisiji, ali da je puno važnije da se vidi sveukupni kompromis oko Ustava koji će Irska predstaviti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙