FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZLOŽBA GRAFIČKO-BIBLIOFILSKE MAPE "FEDERICO GARCIA LORCA"

ZAGREB, 17. lipnja 2004. (Hina) - Nekoliko stotina posjetitelja večerasje nazočilo pred Muzejem "Mimarom" i u njemu, gdje je priređenaizložba grafičko-bibliofilske mape o najvećem španjolskom pjesnikuFedericu Garciji Lorci (1898.-1936.).
ZAGREB, 17. lipnja 2004. (Hina) - Nekoliko stotina posjetitelja večeras je nazočilo pred Muzejem "Mimarom" i u njemu, gdje je priređena izložba grafičko-bibliofilske mape o najvećem španjolskom pjesniku Federicu Garciji Lorci (1898.-1936.).

Mapa sadrži 50-ak djela hrvatskih i svjetskih slikara i kipara, koje je u zadnjih sedam godina skupio hrvatski kolekcionar Toni Politeo.

U uvodu u predstavljanje grafičke mape pred "Mimarom" je nastupio španjolski gitarist 83-godišnji Manitas de Plata, koji je izveo nekoliko vrhunskih gitarističkih skladba, i koje je publika nagradila velikim pljeskom.

U ime španjolskog veleposlanstva u Zagrebu nazočnima se obratio Victor Hugo Portillo, podsjetivši da je Lorca bio i ostao velik ne samo španjolski nego i svjetski pjesnik, koji je u svojim stihovima prikazao i mračne i vedre stranice u životu čovjeka.

Akademik Tonko Maroević je ustvrdio kako je Lorca, španjolska pjesnička ikona, vrlo rano postao i dionikom hrvatske kulture u vrsnim prepjevima Drage Ivaniševića, Nikole Milićevića i Jure Kaštelana.

Otvorivši izložbu, pomoćnica ministra kulture Branka Šulc naglasila je kako je predstavljanje te mape velik događaj za Hrvatsku jer su u njoj prikazana vrhunska likovna ostvarenja svjetskih i nekolicine vodećih hrvatskih slikara i kipara: Ede Murtića, Borisa Bućana, Ivana Lesjaka, Ivana Kožarića i Zoltana Novaka.

Lorcine stihove kazivao je dramski umjetnik Rade Šerbedžija.

Večerašnjem događaju u počast F.G. Lorci nazočio je i ministar kulture Božo Biškupić.

Izložbu je osim Ministarstva kulture novčano podupro i Gradski ured za kulturu grada Zagreba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙