FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RIJEKA: OTVORENA IZLOŽBA NOVIJIH RADOVA DUŠANA DŽAMONJE

RIJEKA: OTVORENA IZLOŽBA NOVIJIH RADOVA DUŠANA DŽAMONJERIJEKA ,16. lipnja(Hina) - Izložba novijih radova akademika DušanaDžamonje, na kojoj su predstavljeni crteži velikih formata i novesklupture, nazvane Portali, otvorena je danas na dvije lokacije uRijeci, prostoru Državnog arhiva Rijeka i Trsatskoj gradini.
RIJEKA ,16. lipnja(Hina) - Izložba novijih radova akademika Dušana Džamonje, na kojoj su predstavljeni crteži velikih formata i nove sklupture, nazvane Portali, otvorena je danas na dvije lokacije u Rijeci, prostoru Državnog arhiva Rijeka i Trsatskoj gradini.

Crteži su izvedeni u tehnici tuša i sepije a nove skulpture karakteriziraju ravne plohe i pravi kutevi, koje asociraju na Propileje (grč. - predvorje, ulaz na Akropolu u Ateni) , istaknula je autorica kataloga Ljiljana Domić, na otvaranju dijela izložbe postavljenom u Državnom arhivu Rijeka.

"Džamonjini crteži su povratak u autorsku intimu, nakon serijala skulptura velikih dimenzija, čime je autor zatvorio pun krug, od izradbe crteža kao prethodnice skulpture do ponovnog crteža, ovoga puta kao samostalnog likovnog djela", rekla je autorica kataloga.

Serijal novih skulptura, pod nazivom Portali, ocijenila je novim autorskim traženjem, odnosno svojevrsnim obratom u likovnom izrazu Džamonje.

Akademik Dušan Džamonja rođen je 1928. godine u Strumici u Makedoniji. Diplomirao je godine 1951. na Akademiji likovnih umjetnika (ALU) u Zagrebu, u majstorskoj radionici prof. Antuna Augustinčića. Suradnik je Majstorske radionice Frane Kršinića od 1951. do 1953. Potom je neko vrijeme boravio u Parizu.

Izlagao je na brojnim samostalnim izložbama diljem svijeta, dobijao više uglednih nagrada a njegova djela nalaze se u muzejima i privatnim zbirkama suvremene umjetnosti u Europi i SAD-u. Godine 1977. je dobio Rembrandtovu nagradu Goethe Fundacije u Baselu.

Trenutačno živi između Bruxellesa, Vrsara i Zagreba, navodi se u katalogu izložbe.

Izložba Dušana Džamonje na dvije lokacije - u prostoru Državnog arhiva Rijeka i Trsatskoj gradini, bit će otvorena do 18. srpnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙