FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Požega - izložba slika Miroslava Kraljevića

POŽEGA, 11. lipnja 2004. (Hina) - U organizaciji grada Požege danas jeu Požegi, ususret 120. obljetnici rođenja Miroslava Kraljevića,svečano otvorena izložba slika tog velikana modernog slikarstva uHrvatskoj.
POŽEGA, 11. lipnja 2004. (Hina) - U organizaciji grada Požege danas je u Požegi, ususret 120. obljetnici rođenja Miroslava Kraljevića, svečano otvorena izložba slika tog velikana modernog slikarstva u Hrvatskoj.

Govoreći o Kraljevićevu stvaralaštvu, Igor Zidić, ravnatelj Moderne galerije u Zagrebu, uz čiju je potporu izložba postavljena, podsjetio je na životni put tog umjetnika koji je svoja ponajbolja djela naslikao upravo u Požegi, a koji je stvarao i u Parizu, Muenchenu i Zagrebu.

"Kraljević nam pokazuje da svakim novim trendom u umjetnosti pronalazimo i njegove anticipacije toga što se danas događa. Genijalnog osjećaja za materiju i za budućnost, on je uistinu prepoznat kao jedan od temeljnih ličnosti i tvorac ideja hrvatskog moderniteta", rekao je Zidić.

O čvrstoj i neraskidivoj vezi Kraljevića i Požege govorio je akademik Dubravko Jelčić ističući kako se tek u Požegi otkrilo što je sve Kraljević, portretist u prvom redu, ali i animalist, pejzažist i slikar prizora iz svakodnevice, učinio od običnih prizora koje je njegov čarobni kist pretvarao u neobične doživljaje.

"Požega je rodno mjesto njegove umjetnosti. Tu je ostvario najdragocjenije priloge modernom hrvatskom slikarstvu koje više ne možemo ni zamisliti bez njegovih slika. Velika umjetnost ne može postojati bez svojih korijena, a to ponajbolje potvrđuje Kraljević" rekao je Jelčić koji je ujedno danas i otvorio izložbu.

Izložba, na kojoj je postavljeno 20-ak slika i tri kipa tog velikog hrvatskog umjetnika, među kojima je i Mala s bebom, Autoportret s psom, Bonvivant, Divlje patke i druge, bit će otvorena do 21. lipnja ove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙