FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OTVORENA IZLOŽBA HRVATSKE POLJOPRIVREDNE TISKOVINE

ZAGREB, 15. lipnja 2004. (Hina) - U povodu 85. obljetnice Agronomskogafakulteta u Zagrebu, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK)otvorena je danas izložba "Hrvatske poljoprivredne tiskovine", autoraNikole Miroševića, profesora Agronomskog fakulteta.
ZAGREB, 15. lipnja 2004. (Hina) - U povodu 85. obljetnice Agronomskoga fakulteta u Zagrebu, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) otvorena je danas izložba "Hrvatske poljoprivredne tiskovine", autora Nikole Miroševića, profesora Agronomskog fakulteta.

Izložba, koja obuhvaća 230 knjiga i časopisa iz fonda NSK i knjižnice Agronomskog fakulteta, podijeljena je u šest cjelina - Opća poljoprivreda, Biologija i kemija, Biljna proizvodnja, Stočarstvo, Ekonomika poljoprivrede i Serijske publikacije.

Autor izložbe i kataloga Nikola Mirošević, napomenuvši kako su prvi tekstovi i gospodarske upute na hrvatskom jeziku objavljeni u kalendarima "Mesečniku horvatskom" (1653.), "Hrvackom dnevniku" (1698.), "Knjižici hižnoj" (1743.) te "Kolendaru na razgovor Ilirah" (1766.), upitao je kakav bi to danas svijet bio bez knjige, kakva bi to bila budućnost bez iščitivanja prošlosti, kako bi to narodi sačuvali svoju posebnost, svoju prepoznatljivost i kako bi osigurali put prema društvu znanja bez pisane riječi.

"Listajući ovo blago napisano u povjesnici hrvatske poljoprivrede doimlje mi se kao da se nalazim u vinogradima i maslinicima, na proplancima svakodnevlja", rekao je Mirošević. Po njegovim riječima, u tom bogatstvu ostavštine treba potražiti izvorište vlastitog identiteta jer bez vlastite prepoznatljivosti postat ćemo kao puževi golaći koje pomete bilo koja nevera.

Ravnatelj NSK Josip Stipanov u pozdravnoj riječi rekao je kako je to prvi put da obilježavanje obljetnice nekog od zagrebačkih fakulteta prati prigodna izložba u toj knjižnici. Prilog je to, kako je napomenuo, zajedništvu i integriranosti Sveučilišta.

Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu osnovan je 26. rujna 1919.

Izložba, na čijem je svečanom otvorenju sudjelovala klapa "Falkuša" sastavljena od studenata Agronomskog fakulteta, ostaje otvorena do 20. srpnja.

(Hina) xmc ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙