FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZLOŽBA "HOMMAGE A VLADO GOTOVAC"

ZAGREB, 15. lipnja 2004. (Hina) - Pod pokroviteljstvom i u nazočnostipredsjednika Stjepana Mesića večeras je u Klovićevim dvorima u Zagrebuotvorena izložba "Hommage a Vlado Gotovac".
ZAGREB, 15. lipnja 2004. (Hina) - Pod pokroviteljstvom i u nazočnosti predsjednika Stjepana Mesića večeras je u Klovićevim dvorima u Zagrebu otvorena izložba "Hommage a Vlado Gotovac".

Izloženo je 50-ak djela trideset najpoznatijih talijanskih slikara od druge polovice do kraja 20. stoljeća, a nadahnuta su pjesništvom Vlade Gotovca, vodećeg hrvatskog humanista, intelektualca, političkog zatvorenika, vrsna govornika i pjesnika.

Izložba je nastala na poticaj Simone Gotovac, a u organizaciji Instituta "Vlade Gotovca".

Ravnateljica Klovićevih dvora Vesna Kusin napomenula je kako je "ova večer slikarstva i poezije posvećena Vladi Gotovcu, vrhunskom intelektualcu i borcu za slobodu domovine, čovjeka i riječi". Dodala je kako je Gotovac vrlo dobro poznavao talijansku kulturu pa je i večerašnja izložba jedan od mostova dviju kultura i naroda.

Govoreći o Gotovčevu pjesništvu, akademik Tonko Maroević kazao je kako ono zaslužuje europske odjeke, dodavši da je Gotovac bio velik ljubitelj i poznavatelj slikarstva, osobito talijanskog.

Talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Alessandro Grafini zahvalio je priređivačima izložbe, posebno pokrovitelju predsjedniku Mesiću. Istaknuo je kako su na izložbi predstavljena djela vodećih talijanskih autora, odnosno suvremena djela talijanske likovne umjetnosti druge polovice 20. stoljeća.

Izložba govori o demokraciji i slobodi simbolima koji su obilježili Gotovčev život i djelo, napose njegovu životnu filozofiju, dodao je.

Izložbu je otvorila gradonačelnica Vlasta Pavić. Kustosica izložbe je Jasminka Poklečki-Stošić, a otvorena je do 18. srpnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙