FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 17. lipnja 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 17. lipnja 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva priopćilo je danas - u vezi s prije tri dana započetim rušenjem bespravno izgrađenih apartmana u naselju Kožino, kod Zadra, investitora Tomislava Galića - da je Građevinska inspekcija Ministarstva intervenirala na toj lokaciji, po prvi puta 28. siječnja 2004., kada je bio izgrađen samo jedan od postojećih 10 objekata, dok su ostali bili u temeljima. Investitoru je inspekcija tada zatvorila gradilište i zabranila gradnju, a tijekom ožujka inspekcija je donijela pismena rješenja kojima se obustavlja gradnja. Za usklađivanje mu je dat rok od 60 dana, no investitor je u potpunosti zanemario rješenja građevinske inspekcije i nastavio graditi, navodi Ministarstvo zaštite okoliša prostornog uređenja i graditeljstva. Također, Ministarstvo ističe kako je tlocrtna površina izvedenih objekata veća od dopuštene za 30 do 35 posto, a visina za jednu etažu.

ZAGREB - U nastavku rasprave o Vladinu prijedlogu zakona o zaštiti prava pacijenata u prvom čitanju - kojim se predviđa osnivanje povjerenstva za nadzor bolesničkih prava u svakoj jedinici lokalne samouprave, sa središnjim povjerenstvom u Ministarstvu zdravstva - oporbeni saborski zastupnici istaknuli su da u prijedlogu zakona nisu predviđene kazne za kršenje prava pacijenata. Dio oporbenih zastupnika iznio je mišljenje da bi se predloženi zakon trebao uskladiti sa Zakonom o ravnopravnosti spolova, te i osobi s kojom pacijent živi u istospolnoj zajednici, omogućiti da, u slučaju kad pacijent nije pri svijesti, potpiše suglasnost za terapijski postupak. Zastupnici su također rekli kako je standard hrvatskog zdravstva nizak.

ZAGREB - Klub zastupnika HSLS/DC predstavio je danas paket prijedloga zakona kojima želi reformirati sustav poticanja ulaganja i tako podići konkurentnost hrvatskog gospodarstva. Predsjednik HSLS-a Ivan Čehok na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru najavio da će se njihovi prijedlozi zakona o poticanju ulaganja i o slobodnim zonama, te o sudskom registru uskoro naći u saborskoj proceduri. Osnovni im je cilj, kaže, otkloniti prepreke pred stranim ulagačima za ulaganje u Hrvatsku, te odrediti posebni režim po kojemu ulagači posluju i dobivaju državne povlastice.

POŽEGA - U nazočnosti brojnih izlagača i gostiju danas je u Požegi otvoren tradicionalni 5. Obrtnički sajam, a okupio je 124 izlagača iz 10 hrvatskih županija i Vojvodine koji će svoje proizvode izložiti na dvije i pol tisuće četvornih metara. "Požeški je sajam postao središnji poslovni događaj i nezaobilazno mjesto okupljanja brojnih poduzetnika o čemu govori i sve veći broj izlagača, rekao je, pozdravljajući izlagače, Ivica Horvat, pomoćnik ministra gospodarstva, rada i poduzetništva.

SLAVONSKI BROD - Čelnici Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) izjavili su danas u Slavonskom Brodu da hrvatska metaloprerađivačka industrija tone, a da Vlada nema strategiju razvoja tog sektora. Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Ivo Marjanović, ocijenio je na na konferenciji za novinstvo, pod nazivom "Vrijeme je za akcije", kako je posljedica takva odnosa i teško stanje u "Đuri Đakoviću", koji još čeka očitovanje Vlade o modelu vlasničkog restrukturiranja. Procijenio je kako bi već ove jeseni moglo doći do stečaja u više tvrtki metaloprerađivačke industrije.

SPLIT - Poglavarstvo Splitsko-dalmatniske županije na današnjoj je sjednici koncesiju na plažu Zlatni rat u Bolu na Braču dodijelilo općinskom komunalnom poduzeću "Grabov rat". Odluka o dodjeli 12-godišnje koncesije prihvaćena je na prijedlog županijskog Upravnog odjela za pomorstvo, koji je ponudu "Grabova rata" ocijenio najpovoljnijom od četiriju prispjelih na natječaj, jer odgovara svim propisima i gospodarskim zahtjevima pomorskoga dobra, a uklapa se i u plan strateškog razvoja države i Županije. Iako je početna godišnja naknada za koncesiju u natječaju iznosila 387.724 kune, tvrtka "Grabov rat" ponudila je 1,103.305 kuna na godinu.

SPLIT - Splitski dnevnik "Slobodna Dalmacija" danas je svečanošću u Vili "Dalmaciji", na kojoj su uručene godišnje nagrade i nagrade za životno djelo tog lista, proslavio 61. obljetnicu izlaženja. Nagradu za životno djelo u umjetnosti dobila je glumica splitskog HNK Dara Vukić, a godišnju nagradu slikar Matko Trebotić. Nagrada za životno djelo za znanost pripala je profesoru splitskoga Pravnog fakulteta Ivi Grabovcu, a godišnja nagrada povjesničarki Vesni Miović. Za novinarstvo su nagrađeni Frane Jurić, za životno djelo, i Boris Dežulović kojemu je uručena godišnja nagrada.

ZAGREB - Pod predsjedanjem ministra kulture Bože Biškupića održana je sjednica Vijeća Festivala igranog filma u Puli. Na sjednici je, kako je priopćeno danas iz kabineta ministra, utvrđeno da će ovogodišnji festival trajati od 16. do 24. srpnja. Određeno je i financijsko praćenje festivala - 1.200.000 kuna izdvojit će Ministarstvo kulture, 700.000 kuna Grad Pula te 100.000 kuna Istarska županija. Na sjednici je definiran program festivala na kojem će se, uz filmove hrvatskih i inozemnih autora, u recentnoj produkciji predstaviti Slovenija kao poseban gost s četiri filma. Uz to, bit će prikazani i dokumentarni filmovi.

RIJEKA - Laura Marchig nova je ravnateljica Talijanske drame Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) "Ivana pl. Zajca" iz Rijeke, doznaje se danas u riječkom HNK-u. Laura Marchig izabrana je nakon provedenog javnog natječaja i postupka predviđenog statutom riječkoga HNK-a, a taj će posao obavljati u iduće četiri godine (počevši s jučerašnjim danom). Odluku o izboru novog ravnatelja Talijanske drame riječkog HNK intendantica Mani Gotovac donijela je nakon raskida ugovora o radu s dosadašnjim ravnateljem Sandrom Damianijem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙