FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

prvi put proslava dana dunava pod sloganom "dunav-most prema budućnosti!"

ZAGREB, 16. lipnja 2004. (Hina) - "Dan Dunava", prvi će put 13 zemaljau slivu Dunava, među kojima i Hrvatska, svečano obilježiti 29. lipnjau povodu desete godišnjice potpisivanja Konvencije o zaštiti iodrživom korištenju voda na slivu rijeke Dunava.
ZAGREB, 16. lipnja 2004. (Hina) - "Dan Dunava", prvi će put 13 zemalja u slivu Dunava, među kojima i Hrvatska, svečano obilježiti 29. lipnja u povodu desete godišnjice potpisivanja Konvencije o zaštiti i održivom korištenju voda na slivu rijeke Dunava.

Pod sloganom "Dunav-Most prema budućnosti!", središnja proslava održat će se na jednom mostu u Beču, a Hrvatska će na nacionalnoj razini taj dan proslaviti u Vukovaru, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Hrvatskim vodama.

Predstavnica Hrvatske u stručnoj skupini za izradu Plana upravljanja na slivu Dunava Karmen Cerar podsjetila je da je Konvencija o zaštiti Dunava potpisana 29. lipnja 1994. u Sofiji.

Navela je da je u proteklih deset godina uloženo mnogo truda u zaštitu od zagađenja Dunava, druge po veličini europske rijeke.

Suradnja Vladinih i nevladinih udruga, znanstvenih institucija i industrije 13 podunavskih zemalja (Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore, Bugarske, Rumunjske, Moldavije i Ukrajine) pridonijela je ostvarivanju zadanih ciljeva. Iako je suradnja još daleko od savršene, služi kao primjer i dokazuje da je dobra ideja, koja se na početku činila gotovo nemogućom, uz suradnju, ipak ostvariva rečeno je na konferenciji za novinare.

Rijeka Dunav je ekološka, ekonomska i kulturna srž čitave podunavske regije u kojoj obitava 83 milijuna ljudi različitog kulturnog i povijesnog naslijeđa. Dan Dunava prigoda je da se stanovnike na slivu Dunava podsjeti da unatoč svim različitostima imaju zajedničku odgovornost zaštititi dragocjeni izvor te ih motivirati na međusobnu kulturnu, ekonomsku i suradnju u zaštiti okoliša i njegovih dragocjenosti, posebno voda.

Države su osnovale timove na nacionalnoj razini koji će za Dan Dunava organizirati različita događanja. Okruglim stolovima, radionicama, izložbama, igrama na vodi, izletima i drugim aktivnostima javnost će se upoznati s osnovnim karakteristikama rijeke i cijelog sliva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙