FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NEDOSTATAK NOVCA RAZLOG ŠTO SCG NE POVLAČI VOJSKU S GRANICE

BEOGRAD,8. lipnja 2004.(Hina) - Nedostatak financijskih sredstavajedini je razlog što na hrvatsko-srpskoj granici vojsku nisuzamijenile policijske snage, rečeno je u srijedu u Bezdanu,stražarnici na toj međudržavnoj granici, gdje su se, u organizacijiMinistarstva obrane Srbije i Crne Gore, okupili veleposlanici i vojnipromatrači zemalja regije i zemalja članica NATO-a, te visokidužnosnici Ministarstva obrane i Generalštaba Vojske SCG.
BEOGRAD,8. lipnja 2004.(Hina) - Nedostatak financijskih sredstava jedini je razlog što na hrvatsko-srpskoj granici vojsku nisu zamijenile policijske snage, rečeno je u srijedu u Bezdanu, stražarnici na toj međudržavnoj granici, gdje su se, u organizaciji Ministarstva obrane Srbije i Crne Gore, okupili veleposlanici i vojni promatrači zemalja regije i zemalja članica NATO-a, te visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Generalštaba Vojske SCG.

Vlada Hrvatske nikada nije ozbiljno postavljala pitanje prisustva vojske na granicama, jer je svjesna činjenice da je to financijski problem, kazao je hrvatski veleposlanik u Beogradu Tonči Staničić, dodajući da Hrvatska zna gdje su njene granice.

"Mi prihvaćamo nalaz Badinterove komisije i znamo gdje je granica. Možda je simbolično koliko smo međusobno upućeni jedni na druge time što Dunav krivuda na obje strane granice, pa se hrvatska zemlja - kao i srpska - nalazi s obje strane rijeke", kazao je veleposlanik Staničić, naglasivši da "po prvi puta zemlje regije imaju isti cilj, ulazak u Europsku uniju, gdje će granice nestati, te tako i ovu granicu, umjesto 'peglanja', treba učiniti nevidljivom" i omogućiti normalan život ljudi s obje strane granice, što je naglašeno, kako je rekao, i u nedavnim susretima najviših dužnosnika SCG i Hrvatske u Zagrebu i Beogradu.

"Odnosi s Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom posebno su značajni za SCG, koja će uskoro usvojiti novu strategiju obrane, čiji je glavni princip razvijanje dobrosusjedskih odnosa u regiji i Europi, posebno s najbližim susjedima, s kojima su ti odnosi još u sjeni tragičnih zbivanja od prije desetak ili više godina", kazao je ministar obrane SCG Prvoslav Davinić. On je naglasio da je pred zemljama regije zajednički cilj, ulazak u Europu i euroatlanske integracije, u čemu Hrvatska, koja je već ušla u "Partnerstvo za mir", može pomoći SCG. Konačno određivanje granice stvar je političke odluke, izjavio je novinarima Davinić i najavio da će njegovo Ministarstvo nastojati ubrzati zamjenu vojske policijom na granici s Hrvatskom.

Načelnik Generalštaba Vojske SCG Branko Krga kazao je da još nema preciznih planova o prepuštanju kontrole na granici policijskim snagama, dok je pukovnik Radomir Milosavljević, načelnik Uprave za granice Generalštaba Vojske SCG rekao da je "međudržavna granica nedefinirana", da nije propisno obilježena te da još nije potpisan ni međudržavni sporazum o granici. Na tome, po njegovim riječima, radi bilateralna diplomatska komisija, osnovana u svibnju 2002. godine, ali konkretnog dogovora još nema.

Veleposlanici i vojni izaslanici susjednih zemalja i zemalja NATO-a, ministar obrane Davinić i načelnik Generalštaba Vojske SCG Krga u srijedu su obišli i ostale granične stražarnice duž Dunava, koje osiguravaju jedinice Vojske Jugoslavije, odnosno 32. granični dunavski odred Novosadskog korpusa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙