FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 21 SAT

ZAGREB, 1. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do21 sat.
ZAGREB, 1. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

ZAGREB

Njemačka će se energično zalagati da se Hrvatskoj odobri status zemlje kandidata za članstvo u EU na predstojećem summitu u Bruxellesu, s kojega Hrvatska nestrpljivo očekuje pozitivnu odluku, rekli su u utorak u Zagrebu hrvatski i njemački ministar vanjskih poslova, Miomir Žužul i Joschka Fischer.

"Ne bi bilo mudro govoriti u detalje prije nego što Europsko vijeće obznani odluku, ali mogu reći kakva će biti njemačka pozicija. Mi ćemo se energično zalagati da se donese pozitivna odluka, a hoće li ona biti donesena, odlučit će Vijeće", rekao je Fischer u zajedničkoj izjavi za novinare, nakon sastanka s ministrom Žužulom u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova.

Ministar Žužul novinarima je rekao kako je današnji sastanak dio redovne komunikacije između Zagreba i Berlina te da je na njemu izvijestio Joschku Fischera o posljednjim vanjskopolitičkim aktivnostima Hrvatske, osobito onima u regiji.

ZAGREB

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer izjavio je u utorak u Zagrebu da je Hrvatska faktor stabilnosti u regiji te da bi njezino približavanje Europskoj uniji (EU) moglo pozitivno utjecati na regiju.

"Hrvatska ima važnu ulogu stabilizacijskog faktora. Njezino približavanje EU-u važan je čimbenik za cijelu regiju", rekao je Fischer nakon sastanka s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem.

Dodao je da Njemačka pozdravlja politički i gospodarski napredak koji je Hrvatska postigla i najavio da će se u tom pogledu zauzeti za odgovarajuću odluku Europskog vijeća.

Njemački šef diplomacije nalazi se u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj, tijekom kojega se u utorak, osim s predsjednikom Mesićem, sastao i s premijerom Ivom Sanaderom te ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom.

U srijedu, završnog dana boravka Fischer će s ministrom Žužulom posjetiti Dubrovnik, gdje će ga primiti gradonačelnica Dubravka Šuica.

LJUBLJANA

Europski povjerenik za proširenje Europske unije Guenter Verheugen izjavio je kako očekuje da će Hrvatska na summitu EU-a za tri tjedna dobiti i službeni status zemlje-kandidatkinje u skladu s pozitivnim mišljenjem koje je već izrekla Europska komisija.

"Europska komisija svoje je mišljenje o hrvatskoj kandidaturi za članstvo već donijela i ono je pozitivno, te očekujem da će se naše mišljenje podržati", rekao je Verheugen u utorak u Ljubljani na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje što Hrvatska može očekivati na sastanku.

Istodobno, Verheugen nije želio špekulirati hoće li Hrvatska na tom skupu dobiti samo status zemlje kandidata ili i datum za početak pregovora s EU, dodajući da je to izvan njegove "zone odgovornosti" te da je "stvar u raspravi". Dodao je, međutim, da je osobno kontaktirao i sa zemljama koje su "možda kritičnije" prema hrvatskoj aplikaciji, no da su sve one izrazile pozitivan stav prema avisu Europske komisije.

ZAGREB

Voditeljica izaslanstva Republike Hrvatske Dubravka Šuica u utorak je, na plenarnom sastanku Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe u Strasbourgu, velikom većinom glasova (90 od 130) izabrana za prvu potpredsjednicu Doma lokalnih vlasti Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe, koji se sastoji od Doma lokalnih vlasti i Doma regionalnih vlasti, predstavlja glas regija i lokalnih jedinica Europe, braneći i promičući lokalnu i regionalnu demokraciju, razmjenu dobre prakse na lokalnoj i regionalnoj razini, pojašnjava se u priopćenju.

ZAGREB

Političke konzultacije između Republike Hrvatske i Češke Republike održane su u ponedjeljak u Pragu, priopćilo je u utorak ministarstvo vanjskih poslova RH.

Hrvatsko izaslanstvo na konzultacijama predvodio je državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova Hido Biščević, a češki domaćin bio je zamjenik ministra vanjskih poslova za bilateralna pitanja Petr Kolar, stoji u priopćenju.

Kako se dalje navodi, tijekom razgovora razmatrana su pitanja vezana uz ostvarivanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji u pogledu čega je Češka izrazila jasnu i nedvosmislenu potporu Republici Hrvatskoj. Posebna pozornost posvećena je razmjeni mišljenja o situaciji u jugoistočnoj Europi te promišljanju daljnjih aktivnosti Europske unije i međunarodne zajednice u cilju nalaženja najboljih mogućih rješenja za ostvarivanje pune demokratske stabilnosti tog dijela Europe.

SARAJEVO/BUGOJNO

Glavna tužiteljica Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Carla del Ponte, koja se nalazi u trodnevnom posjetu Bosni i Hercegovini, boravila je u utorak tijekom dana u Bugojnu, gdje je odvojeno razgovarala s predstavnicima Hrvata i Bošnjaka koji i danas tragaju za istinom o ratnim zbivanjima na području te općine.

Glavna tužiteljica Haaškog tribunala kazala je kako je u Bugojno doputovala upravo u pokušaju da dozna punu istinu o svemu što se tamo zbivalo tijekom rata.

Del Ponte se potom odvojeno sastala s bošnjačkim dužnosnicima Bugojna predvođenim načelnikom općine Mustafom Strukarom a zatim i s hrvatskim predstavnicima predvođenim predsjedateljem općinskog vijeća Ivicom Zelićem.

Novinarima je nakon ovih sastanaka neslužbeno kazano kako se razgovaralo i mogućoj uspostavi povjerenstva koje bi imalo zadaću pojasniti ratna zbivanja u Bugojnu.

Prije odlaska u Bugojno i Mostar tužiteljica Del Ponte u jutarnjim je satima u Sarajevu razgovarala sa zamjenikom visokog predstavnika za BiH, američkim diplomatom Donaldom Haysom.

ZAGREB

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte boravit će u četvrtak i petak u radnom posjetu Hrvatskoj, čiji je prvenstveni cilj upoznavanje s radom i organizacijom hrvatskih pravosudnih tijela koja trebaju preuzeti određene predmete Haškog suda (ICTY), najavio je u utorak pomoćnik ministrice pravosuđa Jakša Muljačić, zadužen za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima.

"Glavni cilj posjeta Carle del Ponte je upoznavanje s radom i organizacijom pravosudnih tijela RH sukladno odluci Tužiteljstva ICTY-a da sudskim vijećima predloži prepuštanje određenih predmeta hrvatskom pravosuđu", rekao je Muljačić u telefonskoj izjavi za Hinu.

Do posjeta Del Ponte Hrvatskoj i BiH, u kojoj trenutačno boravi, dolazi uoči njezina izvješća Vijeću sigurnosti UN potkraj lipnja u kojemu će ocijeniti suradnju zemalja u regiji s Tužiteljstvom ICTY-a, kazala je u telefonskoj izjavi iz Mostara glasnogovornica Tužiteljstva Florence Hartmann.

MOSTAR

Glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte prigodom posjeta Mostaru u utorak kasno popodne, izjavila je kako je strategija Međunarodnog suda za ratne zločine da lokalni sudovi u BiH preuzmu što više sudskih predmeta osumnjičenika za ratne zločine, dodajući kako je o tomu postignuta "dobra usuglašenost" između Haškog tribunala i lokalnih struktura u BiH.

Carla del Ponte odvojeno je posjetila Županijski sud u Mostaru i mostarsku Gradsku upravu, a predvečer je posjetila i obnovljeni Stari most koji bi trebao biti svečano otvoren 23. srpnja ove godine.

Predsjednik Županijskog suda u Mostaru Mladen Jurišić, koji je sa suradnicima iza zatvorenih vrata razgovarao s Carlom del Ponte duže od jednoga sata, izjavio je za HINA-u kako je Carla del Ponte pozitivno ocijenila rad Županijskog suda u Mostaru koji je, po Jurišićevim riječima, dosad proveo 86 istraga u vezi ratnih zločina, a do kraja godine završit će 15 sudskih postupaka za ratne zločine.

Carla del Ponte pozvala je na još brži rad lokalnih sudova jer će početkom iduće godine državni sud BiH U Sarajevu suditi za ratne zločine, ali je i upozorila da će tih suđenja biti jako mnogo te će ih morati preuzimati i županijski i općinski sudovi, objasnio je Jurišić.

ZAGREB

Ministrica europskih integracija Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je u utorak u Zagrebu s predsjednicom pokrajine Štajerske Waltraud Klasnic o obrazovanju državnih službenika i jačanju gospodarske suradnje između Hrvatske i te austrijske pokrajine, priopćio je MEI. U razgovorima je posebna pozornost posvećena inicijativi "Regije budućnosti EU", koja je potekla u Štajerskoj i koja se razvija u okviru inicijative Interreg III CADSES.

SUBOTICA

Hrvatska vlast ima strategiju i viziju gdje vodi zemlju i svoj narod i zato nam može uzor, izjavio je u utorak u Subotici za Hinu srbijanski predsjednički kandidat, biznismen Bogoljub Karić.

Gostujući u sklopu svoje predizborne kampanje u sjevernoj Vojvodini, Karić je istaknuo kako bi u slučaju pobjede na srbijanskim predsjedničkim izborima težio da se u odnosima s Hrvatskom prevladaju postojeće granice.

"Ivo Sanader i Stipe Mesić su moji uzori, mislim da odlično rade svoj posao", rekao je Karić i kao primjer spremnosti hrvatske nove vlasti da gradi zdrave međunacionalne odnose u Hrvatskoj naveo Sanaderov posjet pravoslavnoj crkvi tijekom božićnih blagdana.

BEOGRAD

Privremena komisija o bazenu rijeke Save, koju su osnovale Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina te Srbija i Crna Gora, prerast će u stalnu Savsku inicijativu, koja će se baviti pitanjem upravljanja vodnim tokovima i ekologije, odlučeno je u utorak na petom sastanku Privremene komisije održanom u Beogradu.

Pregovori u okviru Pakta stabilnosti, ali na samostalnu inicijativu četiri zemlje i dvogodišnji rad Privremene komisije o bazenu rijeke Save "pozitivan je signal Europi za uspješnu regionalnu suradnju u jugoistočnoj Europi", kazao je specijalni koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Europe Erhard Busek novinarima nakon otvaranja sastanka.

Sjedište stalne Savske inicijative, kao i Privremene komisije o bazenu rijeke Save koja joj je prethodila, bit će u Zagrebu.

BEČ

Međunarodna komisija za zaštitu Dunava (ICPDR) objavila je u utorak u Beču da će se 29. lipnja prvi put obilježiti "Dan Dunava" - dan kada je prije 10 godina potpisana Međunarodna konvencija o zaštiti Dunava (DRPC) u Sofiji.

U 13 zemalja Podunavlja Austriji, BiH, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj Republici, Njemačkoj, Mađarskoj, Srbiji i Crnoj Gori, Slovačkoj, Sloveniji, Moldaviji, Rumunjskoj i Ukrajini Dan Dunava obilježit će se različitim manifestacijama.

Međunarodna komisija za zaštitu Dunava (ICPDR), sa sjedištem u Beču, bavi se pitanjima zaštite Dunava, osiguranjem slobodne plovidbe u cilju jačanja gospodarskih i kulturnih odnosa podunavskih zemalja između sebe i s ostalim državama temeljem Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava.

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush pozdravio je u utorak formiranje nove iračke privremene vlade i rekao da ona posjeduje sposobnost da vodi Irak kroz buduće izazove prema izborima koji će zemlji donijeti reprezentativnu vladu.

"Imenovanje nove privremene vlade dovodi nas korak bliže ostvarenju snova milijuna Iračana: potpuno suverene zemlje s predstavničkom vladom koja štiti njihova prava i služi njihovim potrebama", rekao je Bush na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Pohvalivši UN-ovog izaslanika Lakhdara Brahimija Bush je kazao kako je Brahimi predložio vladu koja "posjeduje talent, predanost i odlučnost da vodi Irak kroz predstojeće izazove" te da ona odražava "novo čelništvo, izabrano iz širokog presjeka Iračana".

Bush je rekao da će "prvenstvena zadaća ove nove privremene vlade biti da pripremi Irak za nacionalne izbore ne kasnije od siječnja" 2005.

PARIZ

Britanski premijer Tony Blair kazao je da bi "uskoro trebao biti dostupan" revidirani tekst rezolucije o Iraku, u telefonskom razgovoru u utorak s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom, priopćeno je iz Elizejske palače.

Chirac i Blair raspravljali su o tom nacrtu "koji predstavlja dobar temelj, ali treba biti poboljšan", kao i "o očekivanim amandmanima" i "potrebi realnog prijenosa suvereniteta na prijelaznu iračku vladu nakon 30. lipnja", kazala je glasnogovornica ureda francuskog predsjednika Catherine Colonna.

NAJAF

Snage koalicije i milicija radikalnog šijitskog vođe Moqtade Sadra dogovorili su se da će poštovati 72-satno primirje u sukobu u Najafu, priopćio je u utorak guverner tog svetog šijitskog grada u središtu Iraka. "Tijekom 72-satnog primirja pripadnici Mehdijeve vojske (milicija Moqtade Sadra) moraju se povući, a svi pripadnici Mehdijeve vojske koji ne žive u Najafu moraju otići iz grada", izjavio je guverner Adnane al-Zorfi, kazavši da ga je o sporazumu izvijestio Christopher Ross, američki diplomat zadužen za pitanja na tom području.

Pripadnici milicije iz drugih iračkih gradova moraju se vratiti kući i predati oružje u središtima koja su otvorile koalicijske snage, kazao je istaknuvši da će iračke snage biti zadužene za sigurnost.

BRATISLAVA

Parlamentarna skupština NATO-a završila je u utorak u Bratislavi proljetnu sjednicu s pozivom glavnog direktora AIEA-a Mohameda ElBaradeia na uspostavu "svjetskoga sustava sigurnosti" koji ne počiva na nuklearnom zastrašivanju.

Predsjednik parlamentarne skupštine Doug Bereuter već je prije pozvao saveznike koji će se od 27. do 29. lipnja u Istanbulu okupiti kako bi "zakazali sljedeći summit o proširenju NATO-a najkasnije za 2007."

"Naš prvi zadatak mora biti podržavanje kandidatura Albanije, Hrvatske i Makedonije koje nastoji zadovoljiti kriterije pristupa", ocijenio je on dodajući kako je "uvjeren da će ostale europske zemlje povećati broj kandidatura". "Zato vrata NATO-a moraju ostati otvorena", dodao je.

Sastanak u Bratislavi održan je pod jakim mjerama sigurnosti, još više pojačanim nakon otkrića 1,5 kilograma eksploziva u neposrednog blizini zgrade u kojoj je odvijala sjednica u četvrtak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙