FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PREDSJEDNIK MESIĆ U KOPAČKOM RITU I BILJU

KOPAČEVO,12. lipnja 2004.(Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesićposjetio je danas Park prirode "Kopački rit" te baranjsko mjesto"Bilje", gdje se, pod njegovim pokroviteljstvom, održava tradicionalnapriredba "Etno susreti - zajednička baština".
KOPAČEVO,12. lipnja 2004.(Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić posjetio je danas Park prirode "Kopački rit" te baranjsko mjesto "Bilje", gdje se, pod njegovim pokroviteljstvom, održava tradicionalna priredba "Etno susreti - zajednička baština".

U Parku prirode dočekali su ga osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo i ravnateljica Javne ustanove "Park prirode Kopački rit" Melita Mihaljević, a Predsjednik je zatim razgledao Kopački rit turističkim brodom "Orao 1".

U izjavi novinarima nakon obilaska Mesić je naglasio nužnost stručne zaštite toga dijela netaknute prirode te potrebu da uprava Parka zainteresira odgovarajuće fondove, koji štite takve lokalitete te sve koji mogu pridonijeti da se prostor Kopačkog rita sačuva u njegovu prirodnom ambijentu.

Zamoljen da komentira pitanje granice na Dunavu predsjednik Mesić je istaknuo kako "ta granica ne može ići sredinom Dunava, jer je Dunav mijenjao smjer" te da u međudržavnim razgovorima treba riješiti taj problem kako bi se pod nadzor stavio i onaj dio hrvatskog teritorija koji je danas izvan nadzora.

Na novinarski upit o mogućim rezultatima predsjedničkih izbora u Srbiji i očekuje li promjene u međudržavnim odnosima ako bi na tim izborima pobijedio radikal Tomislav Nikolić, predsjednik Mesić je kazao kako se nada da će birači u Srbiji postupiti kao francuski birači, kada su uvidjeli koju bi štetu Francuska mogla imati od dolaska na vlast Jean Marie Le Pena.

"Kako god bilo, živimo u susjedstvu i moramo surađivati. Ako Srbija želi priključenje Europi i europske standarde, mora za to stvoriti preduvjete, i ako će prevladati takav pristup, to će biti bolje za Srbiju i Crnu Goru", ocijenio je Mesić.

Na zamolbu novinara da komentira nedavnu odluku Stalnog odbora zemalja članova Europske unije da Hrvatska treba dobiti status kandidata za punopravno članstvo u EU, predsjednik Mesić je kazao kako očekuje da će Hrvatska dobiti status kandidata, jer to zaslužuje i jer je ispunila standarde, koje se od nje očekuju."

Obavili smo preustroj vojske i policije, provodimo reformu pravosuđa i suradnju s Haaškim sudom, jer želimo da se krivnja individualizira, a da se krivnje oslobode kolektiviteti, rekao je Mesić.

Predsjednik Mesić posjetio je baranjsko mjesto Bilje, gdje će nazočiti završnim priredbama ovogodišnjih 5. "Etno-susreta", koje organiziraju Općina Bilje i Hrvatsko-mađarski kulturni centar iz toga mjesta.

Uz nastupe brojnih kulturno-umjertničkih društava i vokalnih solista iz Hrvatske, Mađarske i Vojvodine, jučer i danas, održane su prezentacije prehrambenih proizvoda i starih zanata, izložba fotografija etno-predmeta, natjecanje ribolovaca te biciklistička utrka Osijek-Bilje-Tikveš.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙