FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetski dan zaštite okoliša posvećen morima i oceanima

ZAGREB, 4. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatska se i ove godine pridružujeobilježavanju Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. lipnja, koji se ovese godine obilježava pod motom s tjeralice "Mora i oceani traže se,živi ili mrtvi".
ZAGREB, 4. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatska se i ove godine pridružuje obilježavanju Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. lipnja, koji se ove se godine obilježava pod motom s tjeralice "Mora i oceani traže se, živi ili mrtvi".

Dan zaštite okoliša proslavlja se na obljetnicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda (UN) 1972. u Stockholmu o okolišu, na kojoj je prihvaćen Program zaštite okoliša UN-a (UNEP).

Proslavom Dana okoliša nastoji se uključiti pojedince u aktivnosti koje pridonose održivu razvoju i zaštiti okoliša, posebno u osvješćivanju javnosti o ugroženosti okoliša.

U Hrvatskoj se od 1993. na taj dan zaslužnicima dodjeljuju nagrade "ekooscar" i priznanja za dostignuća u zaštiti okoliša.

Uoči Svjetskog dana zaštite okoliša večeras će se u Cavtatu nakon III. sastanka stranaka konvencije Espoo o procjeni prekograničnog utjecaja na okoliš znati ovogodišnji dobitnici nagrada i priznanja za dostignuća u zaštiti okoliša i u Hrvatskoj. Nagrade su u obliku plakete u bronci, rad akademskog kipara Želimira janeša, te povelje i priznanja dodjeljuju se pojedincima, tvrtkama i ustanovama. Povjerenstvo za dodjelu nagrada u uži je izbor od 50 prijavljenih odabralo 15.

Jedinice lokalne samouprave koje znatno pridonose zaštiti okoliša pridružuju se Vijencu gradova i općina u zaštiti okoliša. Ovogodišnjem dobitniku Vijenca uručit će se grb grada Siska koji je lani postao dijelom niza.

Na Svjetski dan zaštite okoliša Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva sutra će u Dubrovniku organizirati okrugli stol o postupanju s otpadom, posebno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Glavna svečanost u povodu Svjetskog dana okoliša održat će se u Barceloni, gdje će se održati i sastanak sudionika UN-ova Programa za očuvanje okoliša o opasnosti koje prijete oceanskoj flori i fauni. Članovi Greenpeacea uoči toga sastanka psebno upozoravaju na opasnost od kočarenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙