FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ČOBANKOVIĆ: U HRVATSKOJ NEMA KRAVLJEG LUDILA

ZAGREB, 16. lipnja 2004. (Hina) - U Hrvatskoj nema kravljeg ludila,izvijestio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoggospodarstva Petar Čobanković.
ZAGREB, 16. lipnja 2004. (Hina) - U Hrvatskoj nema kravljeg ludila, izvijestio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković.

Dodao je kako po svim dosadašnjim istraživanjima i na osnovu svih testova koji su napravljeni u Hrvatskoj, nije utvrđen niti jedan slučaj bolesti na bilo kojem uzorku životinje, odnosno kravi ili govedu. To znači, kazao je ministar, da je Hrvatska još uvijek zemlja slobodna od BSE-a (spongiformna encefalopatija-BSE).

Istaknuo je kako Hrvatska ima učinkovit sustav kontrole BSA koji je sukladan kontroli ove bolesti u svim zemljama Europske unije (EU), što je vrlo bitno budući Hrvatska ima status zemlje izvoznice u EU te je članica WTO-a, pa samim time mora imati isti sustav kontrole i nadzora kakav je u EU.

Hrvatski sustav kontrole od BSE-a, kazao je Čobanković, zasniva se na zabrani korištenja mesnog koštanog brašna u životinjskoj ishrani, na kontroli zdravstvenog stanja svih životinja, na laboratorijskoj dijagnostici - testiranju svih zaklanih goveda starijih od 24 mjeseca. Hrvatska je također uspostavila jedinstveni sustav obilježavanja i evidencije svih grla goveda.

To znači da se u svakom momentu može brzo identificirati određene zaražene životinje pa samim time praktično nema mogućnosti da se u Hrvatskoj bilo tko zarazi BSE-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙