FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HEBRANG DEMANTIRAO "NACIONAL" DA U ZAGREBAČKOJ KLINICI LEŽI PACIJENTICA OBOLJELA OD KRAVLJEG LUDILA

ZAGREB, 15. lipnja 2004. (Hina) - Ministar zdravstva Andrija Hebrangdanas je demantirao tekst objavljen u tjedniku "Nacional" da uzagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" ležipacijentica s radnom dijagnozom bolesti kravljeg ludila, ali jepotvrdio da je riječ o dijagnostički vrlo složenom slučaju, no da nemapotvrde o kravljem ludilu.
ZAGREB, 15. lipnja 2004. (Hina) - Ministar zdravstva Andrija Hebrang danas je demantirao tekst objavljen u tjedniku "Nacional" da u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" leži pacijentica s radnom dijagnozom bolesti kravljeg ludila, ali je potvrdio da je riječ o dijagnostički vrlo složenom slučaju, no da nema potvrde o kravljem ludilu.

"Niti je potvrđena dijagnoza kravljeg ludila, niti je Ministarstvo nadležno za plaćanje biopsije", izjavio je Hebrang nakon potpisivanja Dogovora o korištenju europske kartice zdravstvenog osiguranja za Slovence koji borave u Hrvatskoj.

"Nacional" je u današnjem broju objavio da na kliničkom Odjelu za intenzivnu skrb već četiri mjeseca leži 25-godišnja pacijentica čija je radna dijagnoza bolest kravljeg ludila, te da Ministarstvo zdravstva odbija platiti biopsiju mozga - jedini način kojim se sa sigurnošću može dijagnosticirati ta bolest.

Opovrgnuvši te tvrdnje, Hebrang je novinarima rekao da Ministarstvo prati taj dijagnostički vrlo složen slučaj, da još uvijek ne zna o kakvoj se neurološkoj bolesti radi, ali da u praćenju sudjeluju vrhunski stručnjaci koji bi, po njegovu mišljenju, za nekoliko dana mogli donijeti konačnu dijagnozu.

"Postoji čitav niz neuroloških bolesti koje su vrlo slične i naši vrhunski stručnjaci u velikoj su dilemi, postoji čitav niz dijagnostičkih postupaka o kojima smo obavještavani, ali bez konačnog zaključka", kazao je Hebrang.

Napomenuo je da je u medicini "egzaktni dokaz" samo ono što potvrđuje dijagnoza. "Sada je još nemamo i očekujemo da ćemo je uskoro imati, jer ako je to tako (kravlje ludilo), onda smo dužni obavijestiti javnost i poduzeti čitav niz drugih mjera", dodao je.

Odbacio je mogućnost da liječnici ili bilo tko drugi zataškava cijeli slučaj.

"Ne želi se i ne može zataškivati jer je to vijest koja mora biti obznanjena i proslijeđena čitavom nizu domaćih i međunarodnih institucija. Nema apsolutno nikakve mogućnosti ni želje, a najmanje potrebe, da se nešto takvo zataška", naglasio je Hebrang, dodavši da bi bez egzaktne dijagnoze bilo neozbiljno izlaziti u javnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙