FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15.30 SATI

ZAGREB, 11. lipnja 2004. (Hina) - Pregled važnijih događaja do 15.30sati
ZAGREB, 11. lipnja 2004. (Hina) - Pregled važnijih događaja do 15.30 sati

ZAGREB - Braniteljima, koji su uzeli kredite iz programa zapošljavanja branitelja, Vlada je danas rok otplate tih kredita produžila na 20 godina. Branitelji su dobili i pet godina počeka, a mjesečne će rate otplaćivati bez kamate. Riječ je u ukupno 3.655 kredita, 'teških' oko 320 milijuna kuna, koje su branitelji uzeli uglavnom 1996. i 1997. Nakon Vladine odluke, simulacije pokazuju da je prosječan dug po branitelju oko 120 tisuća kuna, a mjesečna bi im rata, po novome, bila oko 500 kuna.

ZAGREB - Vlada premijera Ive Sanadera dala je danas punu podršku projektu internetizacije za ovu godinu, sastavnom dijelu Programa e-Hrvatska 2007. Taj Program građanima do 2007. treba omogućiti da putem računala obavljaju niz usluga, od prijave poreza na dohodak, socijalnih naknada, do izdavanja građevinskih dozvola, prijava policiji, ishođenja izvoda iz matičnih knjiga, do zdravstvenih usluga i upisa na visokoškolske ustanove. Ako se to napravi, smanjuje se administracija, građani štede novac, vrijeme i živce, istaknuo je premijer Ivo Sanader, tvrdeći da će se na taj način napraviti i značajan iskorak u suzbijanju mita i korupcije.

ZAGREB - Naredbom ministra poljoprivrede proširen je krug zemalja Europske unije iz kojih će se u Hrvatsku moći uvoziti živa goveda i proizvode podrijetlom od goveda - taj je uvoz do sada bio moguć samo iz Austrije i Finske, a sada će biti dozvoljen i iz drugih zemalja, osim iz Portugala i Velike Britanije. Predviđeno je to Naredbom o zabrani uvoza u Hrvatsku živih goveda, njihovih proizvoda i krmiva animalnog podrijetla radi sprječavanja unošenja transmisivih spongiromnih ecefalopatija (tzv. kravljeg ludila), koja bi, kako su izvijestili iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, danas trebala biti objavljena u Narodnim novinama. Tom se naredbom regulira uvoz goveda, ovaca i koza i njihovih proizvoda u Hrvatsku.

ZAGREB - Ministar kulture Božo Biškupić imenovao je predsjednika i članove povjerenstva za ostvarenje Sporazuma o sukcesiji arhivskog gradiva bivše SFRJ i restituciji arhivskog gradiva iz Republike Austrije, priopćeno je iz Ministarstva kulture. Ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva Stjepan Ćosić imenovan je predsjednikom povjerenstva, a članovima Branko Kaleb, načelnik Odjela za arhive u Ministarstvu kulture, Mato Kukuljica, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog državnog arhiva, Jozo Ivanović, zamjenik ravnatelja Hrvatskog državnog arhiva i Andreja Metelko Zgombić, načelnica u Ministarstvu vanjskih poslova.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić i premijer hrvatske Vlade Ivo Sanader danas su na odvojenim susretima razgovarali s predsjednikom i izvršnim direktorom Ericssona Carlom-Henricom Svanbergom, koji se nalazi u posjetu Hrvatskoj. "Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku biti ovdje u Hrvatskoj", rekao je Svanberg novinarima u Uredu Predsjednika.

OSIJEK - Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Otto Jungwirth uručio je danas osječkom gradonačelniku Zlatku Kramariću potvrdu o razminiranosti dijela šume Prutnjaka kod osječkoga Zoološkog vrta. Radove je obavila tvrtka "Dinamit" za 40 radnih dana u nepovoljnim vremenskim prilikama zbog velike količine oborina, a na 211.250 četvornih metara prostora, pronađeno je više od 70 različitih minsko-eksplozivnih sredstava.

ZAGREB - Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva danas je objavila prvi niz od pet natječaja za novčanu potporu projektima organizacija civilnoga društva i građanskim inicijativama, kao i dva poziva za suradnjom, vrijednih oko deset milijuna kuna. Zaklada je uputila i pozive na suradnju, i to na području provođenja edukacijskih modela namijenjenih suradnji neprofitnog, javnog i poslovnog sektora, poput edukacije volontera, voditelja projekata u udrugama, edukacije o lobiranju i zastupanju i drugo. Drugi poziv odnosi se na suradnju u provedbi istraživanja vezanih uz pozicioniranje i razvoj civilnog društva. U Zakladi najavljuju da će do kraja lipnja raspisati još dva natječaja.

NEDELIŠĆE - Međimurski sajam poduzetništva MESAP 2004., na kojem na 5000 četvornih metara otvorena i 21.000 četvornih metara zatvorena prostora sudjeluje 240 izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Madžarske i Austrije, otvorio je danas u Nedelišću pokraj Čakovca ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić. U prigodnu govoru pred brojnim uzvanicima pohvalio je tu sajamsku priredbu, ocijenivši je uzornom. U sklopu sajma dodijeljena su i priznanja najuspješnijim međimurskim vinima, otvorena je i stočarska izložba na kojoj je grla predstavilo 50-ak stočara iz Međimurja i susjednih županija.

ZAGREB - Stjepan Tuđman i Milan Kovač najavili su danas da će zbog klevete tužiti Predsjednika Republike Stjepana Mesića, ocjenjujući "sotonskim lažima" Mesićeve optužbe da su nedopušteno raspolagali novcem koji su hrvatski iseljenici početkom 1990-ih prikupili za obranu Hrvatske. Đuro Perica, kojega je Mesić optužio da je dio iseljeničkog novca trošio na dnevnice i gorivo za svoje automobile, rekao je kako Predsjednika neće tužiti jer se zavjetovao da neće tužiti svoje kolege - bivše političke zatvorenike.

ZAGREB - U povodu otkazivanja današnjeg koncerta peruanske glazbenice Susane Baca u Studentskom centru danas je u Centru za ljudska prava sazvana konferencija za novinare na kojoj je nazočila i umjetnica, a Zoran Marić, koji je za SC ugovarao koncert, za otkazivanje je optužio sanacijskog upravitelja SC-a Niku Vidovića tvrdeći da je prekršio Zakon o obveznim odnosima. Niko Vidović Hini je izjavio da više neće potpisivati ugovore koji su za Studentski centar financijski štetni i da su svi dosadašnji ugovori za koncerte donosili financijske gubitke. Dodao je da Susana Baca može i večeras održati koncert u SC-u, ali se SC-u za taj koncert moraju platiti svi troškovi. .

ZAGREB - Bivši HNS-ovac Hrvoje Tomić danas je izvijestio da je 1. lipnja protiv HNS-a pokrenuo postupak pred Upravnim sudom, prijavivši stranku, odnosno neke njezine istaknute članove, za kršenje stranačkog Statuta. Na prijavu sudu, kaže u priopćenju, bio je primoran jer od stranke i njezine predsjednice Vesne Pusić nije dobio odgovor zašto nisu razmotrene njegove prijave koje je Sudu časti HNS-a u ožujku uputio protiv glavnog tajnika Srećka Ferenčaka, glasnogovornika Borisa Blažekovića i novog predsjednika podružnice Donja Dubrava Kemala Kremića, zbog narušavanja ugleda stranke i kršenja stranačkog Statuta.

ZAGREB - Tvrtke "Eurotower d.o.o." i "Hidorocommerce" objavile su na današnjoj konferenciji za novinare početak gradnje poslovnog nebodera "Eurotower", jedne od najviših poslovnih zgrada u Zagrebu i Hrvatskoj. Riječ je o poslovnom tornju u Lučićevoj ulici u Zagrebu, između Ulice grada Vukovara, Humboldtove i Čazmanske koji će biti visok 96 metara i imat će 26 katova i trebala bi biti gotova u prosincu 2005.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙