FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Hrvatskoj nije registrirana nova varijanta Creutzfeld-Jakobove bolesti (vCJ)

ZAGREB, 15. lipnja 2004. (Hina) - "Ministarstvo zdravstva i socijalneskrbi obaviješteno je od Službe za epidemiologiju zaraznih bolestiHrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) o bolesnici koja seliječila pod sumnjom na Creutzfeld-Jakobovu bolest, a koja jevjerojatno nastala kao posljedica medicinskog zahvata na središnjemživčanom sustavu kod pacijentice, prije 16 godina", priopćeno jevečeras iz Ministarstva.
ZAGREB, 15. lipnja 2004. (Hina) - "Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi obaviješteno je od Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) o bolesnici koja se liječila pod sumnjom na Creutzfeld-Jakobovu bolest, a koja je vjerojatno nastala kao posljedica medicinskog zahvata na središnjem živčanom sustavu kod pacijentice, prije 16 godina", priopćeno je večeras iz Ministarstva.

"Nije bilo epidemioloških podataka koji bi ukazivali na moguću izloženost goveđim tkivima. Klinička slika i tijek bolesti nisu odgovarali slici nove varijante Creutzfeld-Jakobove bolesti (vCJ), koja se povezuje s bolesti 'ludih krava' ", ističe se u priopćenju koje je potpisao državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi prof. dr. sc. Velimir Božikov.

Također se navodi kako je "pacijentica na zahtjev roditelja otpuštena kući 28. svibnja 2004. na daljnju kućnu njegu. Roditeljima je rečeno da se u bilo kojem trenutku mogu vratiti na liječenje u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević".

U priopćenju se podsjeća kako je "klasična, odavno poznata Creutzfeld-Jakobova bolest, raširena diljem svijeta, a kod dijela oboljelih nastaje spontano, dok se kod dijela radi o posljedici medicinskih zahvata, najčešće neurokirurških operacija. Ova je bolest do sada registrirana i u Hrvatskoj, a od 2000. godine, kada se obavezno prijavljuje Službi za epidemiologiju, registrirana su dva pacijenta.

Nova varijanta Creutzfeld-Jakobove bolesti (vCJ) registrirana je u najvećem broju u Velikoj Britaniji, i povezuje se s izlaganjem goveđim tkivima - i to od goveda oboljelih od bovine spongiformne encefalopatije, poznate pod nazivom kravlje ludilo.

Nova varijanta Creutzfeld-Jakobove bolesti (vCJ) nije registrirana u Hrvatskoj.

Malo je vjerojatno da bi oboljenje ljudi (od zaražavanja do oboljenja prolazi desetak i više godina) bilo registrirano u zemlji gdje nema oboljenja registriranih kod goveda, kao što je Hrvatska.

Nova varijanta Creutzfeld-Jakobove bolesti (vCJ) je registrirana isključivo u zemljama gdje ima oboljelih goveda.

Dijagnoza se definitivno postavlja histološkom analizom tkiva nakon smrti.

U Hrvatskoj postoji sustav nadzora nad zdravljem životinja i zdravstvenom ispravnošću hrane, u skladu sa stručnim načelima i najboljom svjetskom praksom, te se ne očekuje da će stanovnici Hrvatske biti značajno ugroženi ako dođe do ulaska infekcije u zemlju", navodi se u priopćenju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Također se podsjeća da se "bolest ne prenosi od čovjeka na čovjeka".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙