FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ukinuta zabrana uvoza goveda iz više zemalja EU

ZAGREB, 11. lipnja 2004. (Hina) - Naredbom ministra poljoprivredeproširen je krug zemalja Europske unije iz kojih će se u Hrvatsku moćiuvoziti živa goveda i proizvode podrijetlom od goveda - taj je uvoz dosada bio moguć samo iz Austrije i Finske, a sada će biti dozvoljen iiz drugih zemalja, osim iz Portugala i Velike Britanije.
ZAGREB, 11. lipnja 2004. (Hina) - Naredbom ministra poljoprivrede proširen je krug zemalja Europske unije iz kojih će se u Hrvatsku moći uvoziti živa goveda i proizvode podrijetlom od goveda - taj je uvoz do sada bio moguć samo iz Austrije i Finske, a sada će biti dozvoljen i iz drugih zemalja, osim iz Portugala i Velike Britanije.

Predviđeno je to Naredbom o zabrani uvoza u Hrvatsku živih goveda, njihovih proizvoda i krmiva animalnog podrijetla radi sprječavanja unošenja transmisivih spongiromnih ecefalopatija (tzv. kravljeg ludila), koja bi, kako su izvijestili iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, danas trebala biti objavljena u Narodnim novinama. Tom se naredbom regulira uvoz goveda, ovaca i koza i njihovih proizvoda u Hrvatsku.

Donošenjem ove Naredbe, naglašavaju u Ministarstvu, omogućit će se hrvatskom stočarstvu uvoz kvalitetnih rasplodnih grla goveda, što do sada nije bilo moguće, a nužan je preduvjet za povećanje domaće proizvodnje mesa i mlijeka, u cilju smanjenja prekomjernog uvoza tih proizvoda.

Ministar Petar Čobanković Naredbu je donio temeljem zaključaka i preporuka Stručnog savjeta Ministarstva za animalne spongiformne encefalopatije sa sastanka održanog 7. lipnja, i to u skladu s epizootiološkom situacijom goveđe spongiformne encefalopatije ("bolesti ludih krava") u svijetu i Europi te s važećim propisima EU.

Portugal i Velika Britanija ovom su naredbom svrstane u 4. kategoriju, dok su za preostale tri kategorije zemalja iz kojih će uvoz biti dopušten utvrđeni posebni veterinarsko-zdravstveni uvjeti sukladno mjerama kontrole te bolesti koje se provode u tim zemljama.

Mjere koje je propisala Hrvatska, napominju iz Ministarstva, u potpunosti su u skladu s međunarodnim preporukama temeljenima na dosadašnjim znanstvenim spoznajama i važećim propisima EU koji uređuju isto područje.

Dodaje se kako je u provođenju mjera kontrole Hrvatska u potpunosti osposobljena i opremljena za brzo i rano otkrivanje i suzbijanje goveđe spongiformne encefalopatije, te praćenja i nadzora zdravstvenog stanja uvezene stoke, što je garancija za proizvodnju ispravnih namirnica i zaštite zdravlja potrošača.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙