FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 15. lipnja 2004. (Hina) -
ZAGREB, 15. lipnja 2004. (Hina) -

Pregled važnijih događaja

ZAGREB - Ministar poljoprivrede i šumarstva Petar Čobanković izjavio je danas kako bi bio zadovoljan kad bi se, do konca četverogodišnjeg mandata, navodnjavane površine sa sadašnjih 7000 povećale na 30-ak tisuća hektara. Projekt navodnjavanja za Vladu je strateški, rekao je Čobanković nakon prve sjednice Nacionalnog povjerenstva za navodnjavanje koje je utvrdilo prijedlog nacionalnog projekta navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama. Ministar najavljuje da će do konca ove godine biti gotov master plan navodnjavanja za koji je osigurano 23 milijuna kuna.

ZAGREB - Obnašatelj dužnosti predsjednika Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Antun Kapraljević izjavio je danas kako bi zbog opstrukcija to povjerenstvo bilo najbolje raspustiti i ukinuti. Čelnik Povjerenstva navodi da na dva dopisa, kojima je Povjerenstvo tražilo sastanke, nisu odgovorili ni Banski dvori, a niti predsjednik Sabora Vladimir Šeks. Takav odnos prema Povjerenstvu čista je opstrukcija, ocijenio je Kapraljević. Sve dužnosnike koje je nova Vlada imenovala u nadzorne odbore trgovačkih društava, pozvao je da podnesu ostavke, jer su, tvrdi, protuzakonito imenovani i nalaze se u sukobu interesa.

ZAGREB - Ministar zdravstva Andrija Hebrang danas je demantirao tekst objavljen u tjedniku "Nacional" da u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" leži pacijentica s radnom dijagnozom bolesti kravljeg ludila, ali je potvrdio da je riječ o dijagnostički vrlo složenom slučaju, no da nema potvrde o kravljem ludilu. Hebrang je novinarima rekao da Ministarstvo prati taj dijagnostički vrlo složen slučaj, da još uvijek ne zna o kakvoj se neurološkoj bolesti radi, ali da u praćenju sudjeluju vrhunski stručnjaci koji bi, po njegovu mišljenju, za nekoliko dana mogli donijeti konačnu dijagnozu. Odbacio je mogućnost da liječnici ili bilo tko drugi zataškava cijeli slučaj.

ZAGREB - Hrvatska bi uskoro, po prvi put, trebala imati uređeno područje trgovine (distribucije) motornih vozila i njihova servisiranja, najavila je danas predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja pripremila je, naime, prijedlog uredbe o skupnom izuzeću sporazuma o distribuciji i servisiranju motornih vozila, koji bi se uskoro, nakon rasprave koja je u tijeku, trebao naći i pred Vladom. Time bi se prvi put uvelo reda na to tržište. Pravila bi se odnosila na prodaju novih motornih vozila, servisiranje nakon prodaje, te prodaju i nabavu rezervnih dijelova, kazala je Spevec na konferenciji za novinare. Ima naznaka, kaže, da bi to moglo izazvati dosta otpora, posebno snažnih i moćnih distributera.

ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja još nije dobila sve podatke i cjelokupnu dokumentaciju koja joj je potrebna za ocjenjivanje koncentracije Europapress Holdinga (EPH) i Slobodne Dalmacije. Upravni odbor HFP-a krajem svibnja uvjetno je prihvatio ponudu EPH za kupnju 34,63 posto dionica Slobodne Dalmacije, uvjetujući to prihvaćanje upravo pozitivnim mišljenjem Agencije o dopuštenoj koncentraciji na medijskom tržištu. Prema Zakonu o medijima, nedopuštena je svaka koncentracija kojom bi tržišni udio sudionika koncentracije nakon njene provedbe prelazio 40 posto ukupno prodane naklade.

ZAGREB - Državne su potpore tijekom prošle godine iznosile 5,98 milijardi kuna, a bez poljoprivrede i ribarstva isplaćeno je nešto više od 4 milijarde kuna državnih potpora, što je 28,4 posto više nego godinu prije, istaknula je danas predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, koja je zadužena i za sustav državnih potpora (osim u poljoprivredi što je u nadležnosti resornog ministarstva) uputila je Saboru i prvo izvješće o državnim potporama. Promatrano po kategorijama najveći je dio državnog novca za potpore, više od tri milijarde kuna, ili više od polovice ukupnih potpora, otišao u posebne sektore - uglavnom promet, brodogradnju i turizam, istaknula je Spevec.

ZAGREB - Izaslanstvo potpisnika sporazuma o suradnji na izradi i uvođenju jedinstvenih programa obrazovanja za obrtnička zanimanja posjetilo je danas Elektrostojarsku strukovnu školu i majstorsku obrtničku automehaničarsku radionicu "Volvo servis - Ris" u Zagrebu. Izaslanstvo, koje su činili ministar gospodarstva rada i poduzetništva Branko Vukelić, ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac te predsjednik Hrvatske obrtničke komore Stjepan Šafran, željelo se posjetom uvjeriti u stanje obrazovanja za obrtnička zanimanja i dati mu veći društveni značaj. Ministar Primorac je izjavio da je zadovoljan onim što je vidio, osobito udžbenicima za strukovna zanimanja, te da će tražiti načina da se prihvate prijedlozi struke, osobito oni za povećanjem znanja iz stranih jezika.

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra nastavlja 7. sjednicu na čijem je dnevnom redu još 25 točaka. Među njima je i konačni prijedlog zakona o kamatama po kojemu bi se zatezne kamate obračunavale jednostavnim kamatnim računom i ne bi se pripisivale glavnici. Visinu stope zatezne kamate propisivala bi Vlada na prijedlog posebnog stručnog tijela - odbora za utvrđivanje kamatnih stopa. Očekuje se da će najviše zastupničke pozornosti i dvojbi potaknuti prijedlog da spomenuti odbor predlaže i najvišu stopu ugovorne kamate. U drugom čitanju pred Saborom će se naći konačni prijedlozi zakona o postupku primopredaje vlasti te o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti.

ZAGREB - Sindikalna košarica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pokazuje da su minimalni životni troškovi četveročlane hrvatske obitelji u svibnju za pet kuna veći u odnosu na travanj. Troškovi za prehranu, stanovanje, prijevoz, higijenu, odijevanje, obrazovanje i kulturu u svibnju su iznosili 5.312 kuna, a u travnju su bili 5.307 kuna. U ukupnoj potrošnji i dalje je najviše sudjelovala prehrana za koju je trebalo izdvojiti 1.853 kune. Slijede troškovi stanovanja koji su iznosili 1.576 kuna, obrazovanja i kulture 647 kuna, odijevanja 541 kune, prijevoza 464 kune i higijene 229 kuna. Prosječna neto plaća u travnju iznosila je 3.999 kuna što je bilo dostatno za pokrivanje tek 75,27 posto minimalnih troškova četveročlane obitelji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙