FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 24. svibnja 2004. (Hina) -
ZAGREB, 24. svibnja 2004. (Hina) -

Pregled važnijih događaja

ZAGREB - Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt predstavila je danas program reforme hrvatskog pravosuđa, koji, kako je kazala, prvi put sadržava "čvrste mjere za razvoj i reformu pravosudnih institucija". Na sastanku s predsjednicima svih Županijskih sudova, kojem su prisustvovali predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić te glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, ministrica je istaknula da pravosudne probleme Ministarstvo planira riješiti reorganizacijom pravosudnih tijela, povećanjem brzine i efikasnosti postupanja sudova, prevladavanjem birokratskog načina rada, povećanjem razine stručnosti sudskih dužnosnika i službenika, te poticanjem alternativnih metoda rješavanja sporova.

ZAGREB - Mjere reformi hrvatskog pravosuđa već bi u ovoj godini trebale pomaknuti "stvar na bolje", odnosno smanjiti veliki broj zaostalih sudskih predmeta izjavila je ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, nakon što je najvišim pravosudnim dužnosnicima danas predstavila program reformi. "Efikasnost pravosuđa tim će se mjerama dovesti na razinu da se može nositi sa svim izazovima današnjice", kazala je ministrica pravosuđa u izjavi za novinare. Ustvrdila je da bi se već ove godine trebao izraditi i novi zakon o sudovima, koji će, kako je kazala, osigurati moderno i učinkovito sudstvo, potpuno drugačije nego što smo imali do sada.

BREGANA - Ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i predstavnici Poljoprivredno- stočarsko-voćarske zadruge "Samobor" - zadruge branitelja, potpisali su danas u prostorima Poslovnog centra "Samobor" u Bregani Ugovor o provedbi programa poticanja zadruga radi zapošljavanja i samozapošljavanja hrvatskih branitelja, vrijedan 500 tisuća kuna, a kojim će Ministarstvo poduprijeti rad te zadruge. Taj je ugovor sastavni dio nedavno predstavljenih mjera poticanja osnivanja zadruga branitelja u okviru Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja, rekla je ministrica Kosor.

ZAGREB - U organizaciji Društva "Hrvatska žena", Zajednice udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i Hrvatskog pokreta za život i obitelj već mjesec dana u Hrvatskoj i BiH potpisuje se peticija kojom se od hrvatske Vlade i Sabora traži veći angažman u otklanjanju neprihvatljivih kvalifikacija iz zadnjih haških optužnica protiv hrvatskih generala i Hrvata iz BiH. Prije tjedan dana potpisivanje peticije organizirano je i na zagrebačkom Jelačićevom trgu, kao i u više mjesta i gradova u Hrvatskoj te u Hercegovini. Predsjednica Hrvatskog pokreta za život i obitelj Ružica Ćavar je izjavila da bi prikupljanje potpisa trebalo trajati do kraja lipnja, kada će peticiju predati Vladi i Saboru, u nadi da će pružiti veću potporu "hrvatskim generalima i političkim dužnosnicima iz Hrvatske i Herceg-Bosne".

DUBROVNIK - U suradnji s NATO-ovim Euroatlantskim centrom za koordinaciju djelovanja u katastrofama (EADRCC), a u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, danas je u dubrovačkom hotelu Excelsior počeo seminar na temu "Lekcije naučene u operacijama i vježbama Euroatlantskog centra za koordinaciju djelovanja u katastrofama". U radu tog skupa sudjeluje 120 predstavnika iz 30 zemalja članica NATO-a i drugih međunarodnih organizacija.

ZAGREB - Poreznici su do sada obradili 45,82 posto prijava poreza na dohodak, a prema tim do sada obrađenim prijavama država građanima treba vratiti 504,6 milijuna kuna, dok građani trebaju još uplatiti oko 94 milijuna kuna. Prema podatcima Ministarstva financija, prijavu poreza na dohodak za prošlu godinu predalo je ukupno 845.501 obveznika, a do kraja prošlog tjedna obrađeno je 387.442 prijava ili njih 45,82 posto. Podatci za 387.276 obrađenih prijava govore bi građani državi trebali još platiti 93,99 milijuna kuna, dok najveći broj građana, više od 347 tisuća, dobiva povrat poreza i njima država vraća 504,63 milijuna kuna.

ZAGREB - Ako Vlada ne prihvati zahtjev za povećanjem plaća zaposlenima u srednjem školstvu za 20 posto kroz iduće tri godine, Nezavisni sindikat srednjih škola od 1. rujna počet će s akcijama, uključujući i štrajk, pa bi se moglo dogoditi da najesen školska godina ne počne na vrijeme. Sadašnji kolektivni pregovori Vlade i sindikata srednjeg školstva trebali bi završiti do 4. lipnja, a ako Vlada ne pristane na traženo povećanje plaća Nezavisni sindikat odmah će započeti pripremu industrijskih akcija za početak iduće školske godine, najavio je predsjednik sindikata Andrija Puljević na današnjoj konferenciji za novinare.

ZAGREB - U organizaciji Saveza invalida rata Hrvatske danas je u Zagrebu započela Skupština Europskog saveza invalida rata koja okuplja invalide iz sedam europskih država. Na temelju opredjeljenja da se zaštita invalida rata u svim državama ostvaruje na čovjeku dostojan način skupštini će na usvajanje biti predloženi zaključci, među kojima je najvažniji izjednačavanje primanja civilnih invalida rata s primanjima ratnih vojnih invalida. Također se predlaže izjednačavanje osnovice za određivanje primanja civilnih invalida rata s osnovicom ratnih vojnih invalida.

PERUŠIĆ - Na jučerašnjim izborima za Općinsko vijeće Perušića, po neslužbenim rezultatima, najviše glasova - 410 - dobila je lista HDZ-a koja će imati četiri od 13 općinskih vijećnika. Po dva vijećnika imat će Nezavisna lista Ivana Oreškovića koja je dobila 220 glasova, DC (202 glasa), te Nezavisna lista Željka Uremovića (171). Po jednog vijećnika u novom Općinskom vijeću imat će koalicija HSLS-SDP (137), HSS (104) te koalicija HSP-HB (87). Vijećnik nacionalnih manjina bit će najvjerojatnije s liste koalicije HSLS-SDP, doznaje se danas u Općinskom izbornom povjerenstvu Perušić.

ZAGREB - Matica je hrvatska u biblioteci "Redovita izdanja za članstvo" objavila knjigu studija i raščlamba Cvita Fiskovića (1908.-1996.) o spomeničkoj baštini Boke kotorske, koja se gotovo ni po čemu ne odvaja od bitnih značajka kulture Hrvata na obalama Jadrana. Fiskovićevi tekstovi, objedinjeni u knjizi "Spomenička baština Boke kotorske", koje je autor objavio u raznim časopisima i zbornicima, u razdoblju od 1941. do 1986., rekonstruiraju duhovnu i životnu realnost bokokotorskog zaljeva, od srednjeg vijeka do početka 19. stoljeća.

ZAGREB - Treći festival europske kratke priče otvoren je danas u zagrebačkoj palači Dverce predstavljanjem dvadesetak sudionika iz desetak europskih zemalja. Osim čitanja priča, festival predviđa nekoliko okruglih stolova i prevoditeljskih radionica. Završni dan festivala održat će se na Hvaru, a prethodna tri u zagrebačkim klubovima, inozemnim institutima za kulturu, Kulturnom centru Centra Kaptol, na Filozofskom fakultetu i u pubovima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙