FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 12,30 SATI

ZAGREB, 18. svibnja 2004. (Hina) -
ZAGREB, 18. svibnja 2004. (Hina) -

Pregled važnijih događaja

ZAGREB - Početak ove godine, s prilično dobrim makroekonomskim pokazateljima, daje nadu da bi ove godine gospodarski rast u Hrvatskoj mogao biti 3,5 do 4 posto, istaknuo je pomoćnik ministra financija Ante Žigman otvarajući danas Deveti financijski i Četvrti e-business forum u hotelu Opera. Žigman je najavio da će Ministarstvo financija ove godine predložiti zakon o kamatama, zakon o osiguranju, zakon o osiguranju štednih uloga, zakon o računovodstvu, kojima će poboljšati i osigurati bolje uvjete za poslovanje, te dati sve od sebe da osigura makroekonomsku stabilnost. Deveti financijski i Četvrti e-business forum održava se do 20. svibnja, a uz niz konferencija, okruglih stolova, prezentacija, na 40-ak izložbenih prostora predstavlja se više od 70 tvrtki, od državnih institucija, preko banaka i osiguranja, fondova, do IT tvrtki, izdavača i medija.

BOŠNJACI - Predsjednik Republike Stjepan Mesić u Bošnjacima nedaleko od Županje obišao je reprodukcijski centar i farmu za uzgoj kunića "Kunis" d.d., koju je 2002. godine, dok je bila u stečaju, kupila vinkovačka tvrtka "Eurco" i obnovila proizvodnju. Rukovoditelj proizvodnje Ranko Galić izvijestio je Mesića da u "Kunisu" godišnje kolju 35 tisuća kunića, 95 posto ih se izvozi u Nizozemsku, a ostalo se plasira na domaće tržište. Sa stadom od deset tisuća ženki "Kunis" je najveći proizvođač kunića u Hrvatskoj, a Uprava planira, u suradnji s obiteljskim gospodarstvima, povećati broj kunića za klanje na 700 tisuća godišnje. Predsjednik će posjetiti i Tvornicu za proizvodnju opeke i crijepa "Dilj" d.d. Vinkovci gdje će u pogon pustiti novu liniju za proizvodnju crijepa, vrijednu 11 milijuna eura.

RIJEKA - Riječko gradsko Poglavarstvo podržalo je danas osnivanje Regionalne razvojne agencije Porin d.o.o. koja će nastati iz Poduzetničkog inkubatora Porin d.o.o., te je donijelo odluku o povećanju njegova temeljnog kapitala. Temeljni kapital Porina povećat će se sa 160 tisuća na milijun kuna. Nakon dokapitalizacije bit će izmijenjena struktura vlasničkih udjela osnivača, pa će najveći udjel, od 69 posto, imati županijska uprava. Riječka gradska uprava imat će 30 posto vlasničkog udjela, a Privredna banka Zagreb jedan posto vlasništva. Osnovni cilj nove razvojne agencije bit će poticanje regionalog gospodarskog razvoja, stvaranje poticajnijeg poduzetničog okruženja i razvoj suradnje s domaćim i stranim ulagačima.

ZAGREB - Splitska nakladna kuća Verbum otkupila je za hrvatsko jezično područje autorska prava na knjigu pape Ivana Pavla II. "Ustanite, idemo!", koju je danas na Papin 84. rođendan u Italiji objavio nakladnik “Mondadori”. U uvodu Ivan Pavao II. piše o razlozima koji su ga potaknuli na pisanje drugog autobiografskog djela, za koje je naslov preuzeo iz Markova evanđelja, a u kojemu na poljskom jeziku iznosi svoja pastoralna i ljudska iskustva za biskupske službe u Krakowu. Knjiga "Ustanite, idemo!", koju će za hrvatske čitatelje objaviti splitski nakladnik Verbum, mogla bi se do jeseni pojaviti u knjižarama, izjavio je glavni urednik Verbuma Petar Balta.

ZAGREB - Uz šestotu obljetnicu osnutka pavlinskoga samostana u Kamenskom, Hrvatski institut za povijest i Hrvatska pavlinska provincija priređuju dvodnevni međunarodni znanstveni skup pod nazivom "Pavlinski samostani u karlovačko-ozaljskom kraju - sedam stoljeća povijesti, materijalne i duhovne kulture (1404.-2004.)" . Na skupu, koji počinje 20 svibnja, bit će riječi o duhovnosti i autohtonosti pavlinskoga reda u Hrvatskoj, o glagoljskim ispravama o pavlinima, arheološkim iskopavanjima i istraživanjima pavlinskoga samostana u Kamenskom, o pavlinu Ivanu Belostencu u kontekstu zrinsko-frankopanskoga književno-jezičnog kruga, o povijesnim vezama ugarskih i hrvatskih pavlinskih samostana te stradavanju pavlinskoga samostana u Kamenskom u vrijeme Domovinskoga rata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙