FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 26. svibnja 2004. (Hina) -
ZAGREB, 26. svibnja 2004. (Hina) -

Pregled važnijih događaja

ZAGREB - Ministar gospodarstva Branko Vukelić odbacio je na sjednici Saboar prigovor HSP-ovca Tončija Tadića da ne postoji zakonski okvir za model javno-privatnog partnerstva po kojemu Vlada planira provesti privatizaciju Sunčanog Hvara, iako to nije pojasnio. Vukelić je samo rekao da takav model ne izlazi iz zakonskih mogućnosti, no nije obrazložio na koje se zakone to odnosi. Ministar Vukelić ponovio je raniji Vladin stav da još nije prihvaćena ničija ponuda za privatizaciju tog hotelskog kompleksa, pa niti fonda Quaestus kako se nagađa u javnosti. Nakon iznesenih ponuda ide se na konkretni javni natječaj koji će, uz definiranje uvjeta, raspisati Fond za privatizaciju, i potom ćemo vidjeti koji se kapital planira uložiti, dodao je.

ZAGREB - Ministar zdravstva Andrija Hebrang potvrdio je da je u HZZO uvedeno 'krizno stanje', jer je u prvom kvartalu ove godine nastavljena tendencija trošenja sredstava iznad proračuna. Potvrdio je i da je u tom razdoblju otkriven niz računa za koje ne postoje ugovori, koji nisu evidentirani, a stižu na naplatu. Tako je, kaže, u KB Rebro došao neugovoreni, neevidentirani račun na 40 milijuna kuna za priključenje na komunalije. Hebrang je demantirao tvrdnje da se smanjuje broj uputnica i recepata po osiguraniku. Broj recepata po osiguraniku smo s pet povećali na osam godišnje, uputnice nismo i nećemo dirati, poručio je Marinu Jurjeviću (SDP).

ZAGREB - Hrvatska seljačka stranka (HSS) danas je ponovno uputila zahtjev ministru poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petru Čobankoviću da objavi rezultate ispitivanja sjemena kukuruza iz uvoza i informacije o uzorku koji je na njegovoj nedavnoj konferenciji za novinare, kako kažu, okarakteriziran kao "sumnjiv" i poslan na dodatna ispitivanja. HSS podsjeća kako je 8. travnja Vladi i Ministarstvu poljoprivrede uputila javni poziv za laboratorijskim ispitivanjem sjemena kukuruza iz uvoza koje se nalazi na hrvatskom tržištu. Razlog tom zahtjevu bio je skorašnji početak proljetne sjetve kukuruza čiju čistoću sjemena nadležne institucije nisu provjerile unatoč tome što sada konačno imamo zakone i laboratorije za kontrolu, navodi HSS.

ZAGREB - Branimir Glavaš (HDZ) optužio je danas na u saborskom 'aktualnom prijepodnevu' bivšu vlast da je otpuštala policajce zbog političke nepodobnosti, a kako bi na njihova mjesta postavila svoje, provjerene kadrove. Ministra unutarnjih poslova Marijana Mlinarića upitao je što Vlada čini da ponovno zaposli te ljude, te "hoće li i završeni akademci ostati bez posla zbog prekvalificiranih SDP-ovih kadrova". Mlinarić je rekao da je svakodnevno 'zasut' pismima otpuštenih policajaca koji se žele vratiti u MUP, ali da za njih nema slobodnih radnih mjesta jer u Hrvatskoj ima 50 policajaca više na sto tisuća stanovnika nego što je propisano europskim standardima.

ZAGREB - Obrađene porezne prijave pokazale su da su većinu olakšica, koje su imale socijalni karakter, koristili građani koji imaju velika primanja i koji plaćaju porez na dohodak po stopi od 35 i 45 posto, izjavio je danas ministar financija Ivan Šuker u saborskom 'aktualnom prijepodnevu'. Šuker je, odgovarajući SDP-ovki Ingrid Antičević-Marinović, demantirao da je najavio ukidanje mnogih poreznih olakšica koje je za građane uvela bivša Vlada (mladima za kupnju stana, podstanarima za najamninu, invalidima za ortopedska pomagala itd.). Šuker je naveo da od 850 tisuća poreznih prijava, 730 tisuća ima pravo na povrat u ukupnom iznosu od 1,1 milijarde kuna, a ukupna uplata u proračun iznosi 300 milijuna kuna.

ZAGREB - Ministar gospodarstva Branko Vukelić potvrdio je danas na sjednici Sabora da gorivo proizvedeno u rafinerijama u Hrvatskoj ne zadovoljava zahtjevne europske standarde, ali i prenio Vladin interes da se te rafinerije moderniziraju i tako dosegnu ti standardi. Vukelić je to naveo, nakon što je Damir Kajin (IDS) upozorio da INA, ali i drugi isporučuju gorivo štetno za nove automobile, zbog čega bi uskoro tisuće takvih automobila moglo na odčađivanje. Ako sadašnje gorivo ne odgovara sadašnjim (hrvatskim) propisima, Državni inspektorat treba spriječiti njegovu prodaju, odgovorio je Vukelić upitan što država može u tom slučaju učiniti.

SINJ Vodstvo udruga hrvatskih branitelja, dragovoljaca Domovinskog rata Cetinske krajine i Splitsko-dalmatinske županije na zajedničkoj konferenciji za novinare u Sinju u povodu najnovije optužnice protiv generala i alkarskog vojvode Mirka Norca izjavili su kako su "spremni organizirati i prosvjedne skupove ako vlast ne bude provodila Saborsku deklaraciju o Domovinskom ratu i zaštiti digniteta heroja Domovinskog rata, među kojima je na prvom mjestu Norac". "Bezrezervno podupiremo Norca, a od hrvatske vlasti tražimo da poštuje predizborna obećanja kako se ne može suditi heroijima Domovinskog rata", rekao je predsjednik Udruge hrvatskih branitelja cetinskog kraja Ante Smoljo.

ZAGREB - Farmaceutska kompanija Pliva spremna je za 25 do 30 posto spustiti cijene devet najskupljih generičkih lijekova koji su na Listi lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, kao i cijene tridesetak generičkih lijekova koji se nalaze u postupku registracije u Hrvatskoj. Predsjednik Uprave Pliva Hrvatska Matko Bolanča rekao je novinarima da je takav prijedlog Pliva danas uputila Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi. No, sniženje cijena lijekova ne može dugoročno riješiti problem neracionalne potrošnje koja je kulminirala u posljednje dvije godine, prvenstveno zbog potrošnje skupih inozemnih originalnih lijekova, već rješenje treba tražiti u promjeni postojećeg sustava propisivanja lijekova, ocjenjuje Bolanča.

ZAGREB - Sudionici tribine koju je danas organizirao Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH) usprotivili su se izmjenama i dopunama Zakona o srednjim školama koji je u hitnu postupku, jer smatraju da su "korak natrag" za školstvo. Predlažemo da Hrvatski sabor donese politički dokument koji bi cjelovito pristupio pitanjima školstva, što ne mora biti odmah, rekao je Andrija Puljević, predsjednik NSZSŠH-a. Dokument bi trebao odrediti uvjete za donošenje školskih standarda iz kojeg bi lokalna uprava i samouprava trebala preuzeti svoju odgovornost. U njemu bi trebalo biti jasno obrazujemo li mlade ljude za besposlenost, za ulicu, za produženje socijalnog osiguranja ili za svijet rada, rekao je Puljević.

ZAGREB - Nagrada "Vladimir Nazor" za 2003., za životno djelo, za književnost pripala je Viktoru Žmegaču, za glazbu Tonku Niniću, za likovne i primijenjene umjetnosti Nives Kavurić-Kurtović, za filmsku umjetnost Iliji Iveziću, za kazališnu umjetnost Iki Škomrlj i za arhitekturu i urbanizam Andriji Mutnjakoviću. Godišnje nagrade "Vladimira Nazora" dobili su za književnost Renato Baretić za roman "Osmi povjerenik", za glazbu Silvije Foretić za skladbu "Ordinarium missae", za likovne i primijenjene umjetnosti Igor Rončević za izložbu u Domu HDLU-a (rujan/listopad), za filmsku umjetnost Zrinko Ogresta za film "Tu", za kazališnu umjetnost Zvonimir Zoričić za ulogu Filippa u "Trilogiji o ljetovanju" te za arhitekturu i urbanizam Iva Letilović i Morana Vlahović za višestambenu zgradu POS-a u Krapinskim Toplicama.

ZAGREB - Zagrebačka policija uhitila je 33-godišnju S. K., prevaranticu koja se posljednjih nekoliko mjeseci lažno predstavljala kao službenica Mirovinskog fonda i krala stvari iz kuća uglavnom starijih osoba. Predstavljajući se službenicom Mirovinskog fonda koja pomaže u naplati duga umirovljenicima ona je ulazila u stanove starijih osoba i krala im novac i ostale predmete, potvrdili su danas u zagrebačkoj policiji. Akcija uhićenja počela je jučer ujutro, kada je jedna građanka policijskoj postaji na Črnomercu dojavila da je njenu prijateljicu prevarila žena koja se predstavila da je iz Mirovinskog osiguranja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙