FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 27. svibnja 2004. (Hina) -
ZAGREB, 27. svibnja 2004. (Hina) -

Pregled važnijih događaja

ZAGREB - Hrvatski je sabor danas dnevni red 7. sjednice dopunio konačnim tekstom izmjena Zakona o PDV-u koji je Vlada uputila u saborsku proceduru, a kojim se predviđa još jedna odgoda najavljenog smanjenja PDV-a. U raspravi o izmjenama Zakona o državnim poticajima u poljoprivredi i ribarstvu zastupnici HSS-a prozvali su Vladu da poljoprivredu želi pretvoriti u čistu tržišnu gospodarsku granu, bez multifunkcionalnosti sela i seljaštva. Zlatko Tomčić je ocijenio da Vlada predlaže ubrzanu industrijalizaciju poljoprivrede, koja je u suprotnosti s najnovijom strategijom europske politike eko-socijalnoga tržišnog poljoprivrednog gospodarstva. Ministar poljoprivrede Petar Čobanković odgovorio je da "Vlada nikako ne želi biti grobar hrvatskog sela" te da Hrvatska mora potaknuti poljoprivredna gospodarstva koja mogu postupno postati konkurentna na liberaliziranu tržištu. Mala gospodarstava koja to ne mogu održat ćemo dohodovnom potporom, dodao je ministar.

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra će svečanom sjednicom proslaviti Dan Hrvatskog sabora, 30. svibnja. Dan Hrvatskog sabora obilježava se u spomen na 30. svibnja 1990., kad je nakon polustoljetne komunističke vladavine utemeljen višestranački sabor. Dan 30. svibnja proslavlja se kao Dan Hrvatskog sabora treći put. Do 2001. taj je dan bio obilježavan kao Dan državnosti, no prošli saborski saziv odlučio je da se Dan državnosti obilježava 25. lipnja, u spomen na raskid državnopravnih veza Republike Hrvatske s Jugoslavijom, o čemu je Hrvatski sabor odlučio 25. lipnja 2001.

ZAGREB - Vlada je danas odredila zakonski okvir za transplantaciju organa, predloživši da se organi s umrle osobe mogu uzeti, osim ako se ta osoba unaprijed, za života i pisano nije suprotstavila darivanju organa. S mogućnostima da se usprotive darivanju organa, pacijente bi upoznavao izabrani liječnik u primarnoj praksi, a njegova bi obveza bila i omogućiti pacijentima da se o tome pisano izjasne. Ministarstvo zdravstva koordinirat će poslove oko transplantacije, a vodit će i informacijski sustav, organizirati prijevoz organa i sl.

ZAGREB - Vlada je danas raspravljala o izmjenama Zakona o državnim službenicima i namještenicima, iako tekst zakona nije prije toga dostavila na mišljenje sindikatima državnih službi, upozorio je Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske. Prema Poslovniku Vlade svaki prijedlog ili mišljenje koje se dostavlja Vladi na razmatranje mora se prethodno, u pravilu, uputiti na mišljenje udruzi u čiji djelokrug spada takav prijedlog i mišljenje. Ne radi se, dakle, o dobrom običaju kojeg se Vlada drži, već o nepoštivanju obveze propisane Poslovnikom, ističe sindikat u priopćenju.

ZAGREB - Na okruglom stolu o ravnopravnosti među spolovima danas su usvojeni zaključci koji će biti upućeni Vladi radi izrade hrvatskog nacionalnog izvješća o implementaciji ciljeva ravnopravnosti među spolovima za Milenijsku deklaraciju, koje će u rujnu biti predano glavnom tajniku UN-a Kofi Annanu. Sudionici okruglog stola - predstavnici Hrvatskog sabora, Vlade, državne uprave, nevladinog sektora i znanstvenih institucija, u zaključcima navode potrebu uvođenja rodno osjetljivog obrazovanja u obrazovanje, participacija žena na tržištu rada, povećanje političke participacije žena na državnoj i lokalnoj razini te zastupljenosti žena na mjestima donošenja odluka, suzbijanje svih oblika nasilja nad ženama, usklađivanje obiteljskog i profesionalnog života žena.

ZAGREB - Nema nikakve razlike između hrvatskih, slovenskih ili bosanskohercegovačkih državljanina kad je riječ o rušenju bespravno sagrađenih vikendica, poručila je danas ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić. U izjavi za novinare potvrdila je da je dobila pismo slovenskog ministra zaštite okoliša koji je zatražio da se slovenske vikendice u Istri "nekako legaliziraju". No, kako je rekla, nema razlike i neće je biti: rušit će se svi objekti koji nisu i ne mogu biti legalizirani jer su izgrađeni na poljoprivrednoj zemlji ili na zemljištu predviđenu za turističku izgradnju.

ZAGREB - Parlamentarna skupština NATO-a bi, na proljetnom zasjedanju, koje sutra počinje u Bratislavi, trebala prihvatiti za Hrvatsku iznimno povoljno godišnje izvješće Odbora za politička pitanja o sigurnosnom stanju na jugoistoku Europe, koje će biti ključna preporuka za predstojeći summit NATO-a u Istanbulu. Kazao je to danas predsjednik Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Krešimir Ćosić, koji će u Bratislavu voditi tročlano saborsko izaslanstvo. Ćosić je ocijenio da Hrvatska premalu pažnju poklanja parlamentarnoj razini procesa približavanja NATO-u, na kojoj se rješavaju mnoga važna pitanja.

ZAGREB - Vlada je danas pomoćnikom direktora HZZO-a imenovala Marka Reljanovića, razriješila je dosadašnje i imenovala nove predsjednike i članove upravnih vijeća više klinika i zavoda. Predsjednicima upravnih vijeća zagrebačkih Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" i Klinike za tumore imenovala je Matu Ljubičića i Vladu Petrica. Novi predsjednici upravnih vijeća Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog zavoda za mentalno zdravlje, Hrvatskog zavoda za prevenciju ovisnosti i Hrvatskog zavoda za toksikologiju su Velimir Božikov, Neven Henigsberg, Vlado Jukić i Željko Romić. Novim-starim predsjednicima upravnih vijeća Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu i Hrvatskog zavoda za medicinu rada Vlada je imenovala Franu Rušinovića i Jadranku Mustajbegović. Novim-starim pomoćnicima ministra zdravstva i socijalne skrbi imenovani su Milena Horvat i Ivo Afrić.

ZAGREB - Čelnici zagrebačkog SDP-a i HNS-a razgovarali su danas o teškoćama u obnašanju gradske koalicijske vlasti te su se dogovorili da bi u srijedu, 2. lipnja, trebali utvrditi može li se koalicija održati u Zagrebu i pod kojim uvjetima. Predsjednik zagrebačkog SDP-a Milan Bandić najavio je da bi u srijedu, 2. lipnja, u 18 sati u Praškoj trebao ponovno biti održan sastanak glede daljnjeg funkcioniranja zagrebačke gradske vlasti. Dodao je kako je on u vezi s time "umjeren optimist". Predsjednik zagrebačkog HNS-a Stipe Tojčić izjavio je kako bi bilo neozbiljno da koalicija ne izdrži do kraja mandata. "No ne dogovorimo li se u srijedu, morat ćemo o tome obavijestiti vodstva svojih stranaka", dodao je.

ZAGREB - Hrvatsko tržište nije izloženije pojavi krivotvorina od tržišta drugih zemalja u tranziciji pa ni od tržišta visokorazvijenih zemalja članica EU-a ili američkog tržišta, izvijestili su danas iz Državnog inspektorata. Ponukani pozivom čelnika svjetskih udruga za borbu protiv krivotvorenja robe s 1. svjetske konferencije o suzbijanju trgovine krivotvorinama u Bruxellesu, u Državnom inspektoratu napominju da se na hrvatskom tržištu sustavno nadzire uporaba predmeta zaštite. Inspektori su utvrdili da se na hrvatskom tržištu nalaze brojni proizvodi koji neovlašteno nose zaštićeni žig lažnjaka, plagijata.

VUKOVAR - Za današnjeg posjeta Vukovarsko-srijemskoj županiji zamjenik voditelja Misije OESS-a u Hrvatskoj veleposlanik Robert W. Becker ocijenio je kako međunarodna zajednica mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja smatra sjajnim primjerom moderna i uspješna prevladavanja sukoba. Slaganje sa susjedima različite etničke i nacionalne pripadnosti postaje i gospodarski prioritet ovog područja", rekao je Becker govoreći predstavnicima županijskih i gradskih vlasti i jedinica lokalne samouprave, članovima Županijskog savjeta za europske integracije i Županijske koordinacije Vijeća nacionalnih manjina o mirnoj reintegraciji Vukovarsko-srijemske županije i održivosti mirna suživota stanovništva.

ZAGREB - Sutkinja zagrebačkog Općinskog suda Dubravka Rovišnjak i njen suprug odvjetnik Vatroslav Rovišnjak, protiv kojih je pokrenuta kriminalistička obrada, naplatili su više od 600 tisuća kuna od poduzeća Zagrebačke ceste, ishodivši ovrhe temeljem šest krivotvorenih presuda, doznaje se u državnom odvjetništvu. Zagrebačka općinska državna odvjetnica Vesna Abramović danas je priopćila kako do sada prikupljeni dokazni materijal ukazuju da su D.R. i V.R. tijekom 2003. i 2004. ishodili ovrhu temeljem šest krivotvorenih presuda Općinskog suda u Zagrebu, te da je ukupan iznos koji su tako naplatili od poduzeća Zagrebačke ceste veći od 600 tisuća kuna.

ZAGREB - Izložba novinskih karikatura Srećka Puntarić "Felix u ENES-KA" otvorena je danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u povodu desete obljetnice Puntarićeve "Felix Fun Factory" - prve galerije za humor i karikaturu u Hrvatskoj. Puntarić je prve karikature objavio u humorističkom časopisu "Kerempuh" 1975. i od tada se pojavljuje u gotovo svim tadašnjim dnevnim i tjednim novinama. Prvu stalnu suradnju ostvario je u sportskom magazinu "SN Revija", a kasnije u "Sprintu". U dnevnom listu "Vjesnik" surađuje od 1986., a u rubrici "Felix" u "Večernjem listu" redovito izlazi od proljeća 1995. Srećko Puntarić izdao je 24 knjige karikatura u zemlji i inozemstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙